Aktuellt från Motvind Sverige. Här delar vi info, artiklar och
nyheter om vindkraft i Sverige och utomlands.
Film: Fika i solen med vindkraftskuggor till kaffet hos Doris & Rune i Krokek » vindkraft-odeshog.se
Aktuellt
Motvind Sverige uppmanar alla att visa ert stöd genom att skriva under för att stoppa vansinnet på Västkusten. Förutom alla negativa effekter och att svenska folket blivit förda bakom ljuset så saknar Sverige en korrekt nationell strategisk plan för vindkraft, enligt EU-kommissionens handlingsplan för implementering enligt Århuskonventionen Artikel 7. Och tycks i likhet med den förra regeringen motverka denna process som genom vetenskapliga evidens och demokratisk insyn skulle avslöja att denna energiform är ett politiskt narrativ. … Se merSe mindre
- Likes: 30
- Shares: 3
- Comments: 0
Vindkraften möter starka anklagelser i ny överklagan
Riksorganisationen Motvind Sverige och föreningen God livsmiljö Hylte har överklagat beslutet att godkänna havsbaserade vindkraftsparker utanför Halland.
Vindkraftverken ska rädda miljön och minska den globala uppvärmningen. Men helt okontroversiell är vindkraften dock inte och folk oroas för fisket, sjöfåglar och sin utsikt. En ny överklagan tar det hela ett steg längre. – Vindkraften leder till ökad uppvärmning och minskar nederbörden över södra Sverige ytterligare, säger Ove Björklund, ordförande i föreningen God livsmiljö Hylte.
Som Hallandsposten tidigare skrivit har föreningen Svenskt Landskapsskydd överklagat beslutet att godkänna byggandet av havsbaserade vindkraftverk utanför Halland. Riksorganisationen Motvind Sverige och föreningen God livsmiljö Hylte har även de gjort gemensam sak och skickat en egen överklagan på beslutet.
– Vår överklagan är rätt rejält utvidgad jämfört med den från Svenskt Landskapsskydd, säger Ove Björklund.
I sin överklagan lyfter de en lång rad problem som vindkraftverk påstås orsaka miljön och människan. Några av dessa är klimatförändring och temperaturhöjning, utsläpp av skadligt PFAS och radioaktivt avfall, försämrat fiske runt om kring, vibrationer som dels komprimerar bottensediment och kan leda till jordbävningar samt skada turismen. De två grupperna menar även att vindkraften är instabil och leder till ökad import av smutsig el när det inte blåser.
Överklagan kretsar kring Länsstyrelsen i Hallands beslut att rekommendera regeringen att godkänna projekten. Men den består av tre delar och börjar uppe hos regeringen.
– Sverige har ingen nationell strategisk plan för förnyelsebar energi och klimat. Enligt åtagande vi har gentemot både EU och FN ska en sådan plan finnas och den ska beakta vindkraftens påverkan på allmänheten. Därför hade inte regeringen rätt att ge Länsstyrelsen uppdraget att utreda ansökningarna från början, säger Björklund.
– Den andra punkten i överklagan är att Länsstyrelsen måste ta med alla synpunkter som har kommit in till dem i sitt beslut som skickas till regeringen. Till exempel de från oss. Även om synpunkterna avfärdas helt måste de motivera varför, men det har de inte gjort, fortsätter han.
Föreningen är även kritisk till att Länsstyrelsen har godkänt vindkraftsbolagens miljökonsekvensbeskrivning.
Det finns i dagsläget tiotusentals havsbaserade vindkraftverk i Nordsjön, Östersjön och på andra platser i Sveriges närhet.
Varför spelar det så stor roll om det då byggs 101 till, eventuellt det dubbla, utanför Halland?
– Ju närmre de ligger desto värre är det, de suger ur den sista musten från vår miljö och klimat, säger Björklund.
Länsstyrelsens beslut överklagas genom att man skickar sin överklagan till Länsstyrelsen som kontrollerar att den har kommit in i rätt tid och sedan skickar den vidare till mark- och miljödomstolen. Men det gjorde inte Länsstyrelsen i detta fallet.
– Eftersom detta inte är ett beslut som har tagits av Länsstyrelsen utan ett beslut om en rekommendation skickade vi överklagan till förvaltningsrätten, berättar Anna Lena Olsson, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Halland.
Förvaltningsrätten avvisade överklagan och skickade den till kammarrätten som är nästa instans där handläggning nu pågår i ärendet.
… Se merSe mindre

Boken Den svenska elkrisen: Slöseriet, vansinnet och den gröna lögnen – hur Sveriges elkonsumenter rånades på 200 miljarder utan att någon åkte i fängelse
motvindsverige.org/den-svenska-elkrisen-hur-sveriges-elkonsumenter-ranades-pa-200-miljarder/
… Se merSe mindre

"Vid en granskning av vindkraftsparkernas årsredovisningar framträder tyvärr bilden av ännu en grön bubbla. Vår analys av hela sektorn visar emellertid att resultaten i själva verket är ännu värre – eftersom vindkraften inte behöver stå för sina reella kostnader. Vindkraften verkar vara en grön bubbla som riskerar att utvecklas till ett svart hål." Läs hela artikel i Kvartal:
kvartal.se/artiklar/vindkraft-en-gron-bubbla-eller-ett-svart-hal/
… Se merSe mindre

Senaste artiklarna
Kategorier
Etiketter

Den svenska elkrisen – hur Sveriges elkonsumenter rånades på 200 miljarder
Boken “Den svenska elkrisen” är en sammanställning av civilingenjör Sven Olof Andersson Hederoth som redogör sammanhangen i svensk elförsörjning och energipolitik.

Hur påverkas fisken av havsbaserad vindkraft?
Havforskningsinstituttet i Norge larmar om att vindkraftverk till havs kan påverka de marina ekosystemen både under byggandet och när de väl är i drift.

Statens vindkraftsutredning bidde en tummetott
Mellan raderna förstår man som läsare att utredarna under sitt arbete stött på en olönsam vindkraftsindustri som inte klarar av att bära sina egna kostnader.

Eva Ångström ställer frågor till Ulf Kristersson om vindkraften
Den 9 maj 2023 hade Kvartal en utfrågning av statsminister Ulf Kristersson på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Eva Ångström fick möjligheten att ställa frågor om