fbpx

Magnus Henrekson, professor i Nationalekonomi belyser vindkraft

Magnus Henrekson är professor i nationalekonomi och seniorforskare vid Institutet för industriell ekonomi (IFN) i Stockholm.  Sedan det nya millennieskiftet är hans huvudsakliga forskningsfokus entreprenörskapsekonomi och de institutionella bestämningsfaktorerna för företagsklimatet. Utöver sina akademiska meriter har han lång erfarenhet som rådgivare, styrelseledamot och föreläsare i många olika sammanhang, både inom näringslivet och inom offentlig sektor. Se Magnus Henreksons CV här ››

Havsbaserad vindkraft ett svart hål för skattepengarna

Magnus Henrekson menar att vindkraft till havs är ineffektiv, dyr att bygga och har betydligt kortare livslängd än vad den avgående regeringen räknat med. Det går inte att bortse från kostnaderna för anslutning, underhåll och elproduktion vid svaga vindar i kalkylerna. Beräkningar visar att el från havsvind inte är konkurrenskraftig. Läs mer här ›› Havsbaserad vindkraft ett svart hål för skattepengarna

Fler publiceringar:

Kostnaderna för anslutning och underhåll gör att havsbaserad vindkraft inte är konkurrenskraftigt

”Sammantaget innebär detta att kostnaden för havsbaserad vindkraft i Storbritannien landar på över 2 kronor per kWh, vilket är fyra gånger högre än de svenska kalkylerna”, skriver Jan Blomgren, f d professor i tillämpad kärnfysik, Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, och Christian Sandström, biträdande professor i företagsekonomi.

Läs mer:

Sveriges Radio: Fossilfritt stål – framtidssatsning eller grön bubbla?

  • Det har kallats det största industriprojektet i Sveriges historia. I ett gemensamt projekt utvecklar LKAB, SSAB och Vattenfall ny teknik för att minska utsläppen i produktionsleden och få fram”grönt stål”.
  • Projektet har fått statligt stöd och mer pengar kan det bli. Men satsningen ifrågasätts av kritiker som menar att det hela kan bli en ”grön bubbla”.
  • Debatt mellan Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, som är kritisk till de stora satsningarna och Niklas Johansson, klimat- och kommunikationschef för LKAB.

• Även Institutet för Näringslivsforskning länkar till debatten i Sveriges Radio: Magnus Henrekson, IFN, medverkar i en debatt om fossilfritt stål i P1 Morgon.

”Det har kallats det största industriprojektet i Sveriges historia. I ett gemensamt projekt utvecklar LKAB, SSAB och Vattenfall ny teknik för att minska utsläppen i produktionsleden och få fram ”grönt stål”. Projektet har fått statligt stöd och mer pengar kan det bli. Men satsningen ifrågasätts av kritiker som menar att det hela kan bli en ”grön bubbla”.”

Affärsvärlden: Grönt stål inte alls bra för klimatet enligt forskare (rapport från Svd)

”Flera tunga forskare riktar kritik mot ”grönt stål” och säger att det vore bättre för klimatet att skippa satsningen helt.”

Det gröna stålet i Norrland – ett nytt stålverk 80?

Magnus Henrekson och Christian Sandström  har i en serie artiklar lyft ett antal frågor gällande konsekvenserna av de massiva investeringar som nu görs för att producera vätgasbaserat stål i Norrland. Det gröna stålet i Norrland – ett nytt stålverk 80?

Professorn i nationalekonomi, Magnus Henrekson, intervju om havsbaserad vindkraft 19 okt 2022.


Dela gärna »

Sök
Arkiv

Senaste artiklarna

Inga fler inlägg att visa

Är du drabbad av vindkraft?

Om du är medlem i vår rikstäckande förening Motvind Sverige är du välkommen att skicka in din historia till oss. Fyll i vår enkät genom knappen nedan, där kan du även bli medlem om du inte redan är det.

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun