fbpx

Blåsning att ställa om energisystemet

Hur kunde Sveriges politiker gå på blåsningen att ”ställa om” vårt energisystem till något som är mycket sämre än det vi redan hade?

Text av Magdalena Andersson, boende i Norbergs Kommun, Västmanlands län

Jag vet exakt vad det innebär att stå inför ett hot om en etablering av storskalig vindkraft i närområdet. Jag vet hur det känns när exploatören talar om för dig att det du upplever som dyrbart inte är värt någonting för dem. Överklaganden får du skriva själv och bolagens välbetalda jurister blir din nya motpart. Du blir expert på området och möts av kommunpolitiker som inte vill prata med dig, eftersom de redan fått inpräntat från högre ort att det måste byggas vindkraft i Norberg och i andra landsbygdskommuner.

Politikerna litar på sökande bolags försäljningsargument

När beslutet om tillstånd ska fattas av politikerna så har de inte läst ansökan, utan litar helt på sökande bolag och deras försäljningsargument.

Även idag står snurrorna stilla. Jag har första parkett att konstatera dagens elpris. Vi är nog många som har en klump i magen inför kommande elräkning. Energi är grunden för hela vårt samhälle och stiger energipriserna så höjs priserna på allt. Nationalekonomen i mig oroas för ett möjligt scenario med stagflation.

Hur kunde Sveriges politiker gå på blåsningen att ”ställa om” vårt energisystem till något som är mycket sämre än det vi redan hade? 

Vill inte bo granne med en vindkraftsindustri

Den brist på demokrati jag upplevde fanns i kommunen drev mig till att gå med i det nya lokala partiet, Demokraterna i Norberg. Ett av våra vallöften var ett konsekvent nej till etablering av storskalig vindkraft. Vi fick nära nog 25% av rösterna i kommunvalet och det är en tydlig signal om att vi som lever på landsbygden inte vill bo granne med en vindkraftsindustri. 

Affärsidé att snabbt sälja industrin vidare till ett utländskt bolag

Jag önskar av hela mitt hjärta att andra kommuner inte hörsammar önskemålet från Norbergs socialdemokratiska kommunalråd, när hon säger att det är deras tur att öppna famnen för lycksökande vindkraftsbolag. Dessa bolag har som affärsidé att snabbt sälja industrin vidare till ett utländskt bolag som i sin tur tecknar avtal och säljer majoriteten av elen till elslukande företag i Europa. Detta sker innan betongfundamenten ens är gjutna. Bli inte förvånad om bolaget kan spåras till ett skatteparadis och har konstruerats till att slippa betala skatt i Sverige. Du och jag får notan i form av utebliven el, ett överbelastat elnät och en förstörd miljö.

Nu måste vi tillsammans stoppa blåsningen. 

Text av Magdalena Andersson, boende i Norbergs Kommun, Västmanlands län

Vindkraft i Norberg. Foto © Magdalena Andersson.
Omslagsfoto: Vindkraft i Norberg. Foto © Magdalena Andersson.

Dela gärna »

Motvind Sverige logo
Arkiv

Senaste artiklarna

Inga fler inlägg att visa

Är du drabbad av vindkraft?

Om du är medlem i vår rikstäckande förening Motvind Sverige är du välkommen att skicka in din historia till oss. Fyll i vår enkät genom knappen nedan, där kan du även bli medlem om du inte redan är det.

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun