fbpx

Stoppa vindkraftspark på Vallträskhobben, 700 har redan skrivit under i protest

Till politikerna i Storuman – stoppa vindkraftspark på Vallträskhobben, 700 har redan skrivit under i protest

Text av Jessica Bergfors

Kära Kommunstyrelseordförande – grattis till nya tjänsten!  Folket vill lyfta en ödesfråga för kommunen och då du nu anförtrotts vår viktigaste demokratifunktion vill vi passa på att informera om de konsekvenser som ett vindkraftsprojekt på Vallträsket mellan Långsjöby, Kaskeluokt och Norrberg har för boende och besökare såväl som den oro och förtvivlan många i området vittnar om.

Det finns få frågor som enar så många som när marken vi jagar och fiskar på hotas, när själva grunden för att vi valt att vara här hotas. Den bär för några av oss minnen från de som inte är med oss längre men är också en högst levande komponent i den friluftskultur som förankrar oss i kommunen.

Folket enade i bekymran

Jag som skriver är vårt urfolk, vår ortsbefolkning, våra fritidshusägare, våra turister och vi är enade i bekymran. Nu är det allvar, nu är det nog.

– Jessica Bergfors, initiativtagare till namninsamlingen

Jag som skriver är vårt urfolk, vår ortsbefolkning, våra fritidshusägare, våra turister och vi är enade i bekymran. Nu är det allvar, nu är det nog. En 8500 hektar stor vindkraftpark mitt i huvudortens fönster kommer få förödande konsekvenser för platsens attraktivitet. Den kommer negativt påverka vår möjlighet att bo och leva här men också rekrytera till de tjänster vi verkligen behöver. 

Storumans kommun är en energikommun som bidrar mycket mer än de flesta till Sveriges elförsörjning och vår gröna omställning. Vi har redan idag åtta vattenkraftverk, en av Sveriges största landbaserade vindkraftsparker, och flera hundra verk som planerats varav en del redan fått tillstånd. Vindkraft är del av oss men ska placeras klokt och det här är inte klokt, det är måste finnas gränser. Vi kräver att du och andra folkvalda sätter ner foten och sätter stopp för vindkraft på Vallträskhobben. 

Text av Jessica Bergfors

Läs mer:

• Lyssna – intervju i Sveriges Radio P4 Västerbotten ›› 700 protesterar mot vindkraft i Storuman – namnlistor har lämnats inJag hoppas att dom nyvalda politikerna i fullmäktige tar sitt ansvar och faktiskt stoppar det här”, säger Jessica Bergfors, initiativtagare till namninsamlingen, och medlem i moderaterna.

• Namninsamling ”Stoppa Vindkraftspark på Vallträskhobben Storumans kommun” – skriv under här ›› www.mittskifte.org/petitions/nej-till-vindkraft-pa-valltraskhobben

• Gå med i Facebookgruppen Nej till Vindkraft på Vallträskhobben

Dela gärna »

Motvind Sverige logo
Arkiv

Senaste artiklarna

Inga fler inlägg att visa

Är du drabbad av vindkraft?

Om du är medlem i vår rikstäckande förening Motvind Sverige är du välkommen att skicka in din historia till oss. Fyll i vår enkät genom knappen nedan, där kan du även bli medlem om du inte redan är det.

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun