fbpx

Den svenska elkrisen – hur Sveriges elkonsumenter rånades på 200 miljarder

Den svenska elkrisen – slöseriet, vansinnet och den gröna lögnen

Sven Olof Andersson Hederoth, f 1957, är civilingenjör i teknisk fysik. Han har en lång och internationell karriär bakom sig inom energiindustrin, främst kärnkraft och naturgas. Numera är han verksam som oberoende energidebattör och skribent.

Boken Den svenska elkrisen

Boken Den svenska elkrisen: Slöseriet, vansinnet och den gröna lögnen – hur Sveriges elkonsumenter rånades på 200 miljarder utan att någon åkte i fängelse är en sammanställning av ett antal publicerade artiklar, som redogör för några av de viktigaste sammanhangen i svensk elförsörjning och energipolitik. 

Artiklarna är delvis detaljerade analyser och delvis lättsamma betraktelser över vad som gått fel. Ett antal längre analyser m a p tillgång/efterfrågan, vad det kostar att producera el med olika kraftslag mm kompletteras med ett antal krönikor och ledare med kritisk granskning av makthavares förehavanden, utländskt ägande och mycket mer.

Hur kom det sig att svensk elförsörjning på bara ett par år gick från att ha varit oproblematisk och billig till en situation som präglas av brist och höga priser? Hur kunde man lägga ner kärnkraftverk fastän det fanns planer på ökad elanvändning? 

Är verkligen vindkraften så bra som de säger? 

Vilket kraftslag ger de lägsta elpriserna? Vad har utländskt ägande fått för effekter på elförsörjningen? Vad får elkrisen för konsekvenser?

Dessa och många andra frågor besvaras i boken.

Boken ”Den svenska elkrisen” finns att köpa hos Bokus och AdLibris samt hos BoD ››

Elledningar. Foto © Orhan Akbaba.
Omslagsfoto: Elledningar. Foto © Orhan Akbaba.

Dela gärna »

Motvind Sverige logo
Arkiv

Senaste artiklarna

Inga fler inlägg att visa

Är du drabbad av vindkraft?

Om du är medlem i vår rikstäckande förening Motvind Sverige är du välkommen att skicka in din historia till oss. Fyll i vår enkät genom knappen nedan, där kan du även bli medlem om du inte redan är det.

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun