Mark- och miljödomstolen upphäver Länsstyrelsens tillstånd till den planerade vindkraftsparken Aurora i Östersjön – ett beslut som markerar en tydlig skärpning av kraven på miljöutredningar. Trots att regeringen redan sagt nej till projektet av försvarsskäl, slår domstolen fast att bolaget OX2:s underlag är otillräckligt när det gäller påverkan på både marina däggdjur, fågelliv och känsliga havsmiljöer. Beslutet kan bli vägledande för framtida rättsprocesser kring vindkraftsetableringar. Mark- och miljödomstolens dom blev en riktig bakläxa för Länsstyrelsen och vindaktören OX2. I en skarp dom konstaterar domstolen att bolagets miljöutredning är otillräcklig och att det finns betydande risker för skada på flera Natura 2000-områden och skyddade arter som tumlare, sillgrissla och tordmule. Beslutet kan få långtgående konsekvenser för hur framtida vindkraftsprojekt prövas i Sverige och inom hela EU.
Även om Mark- och miljödomstolen inte finner formella fel i Länsstyrelsens handläggning, innebär beslutet en tydlig markering om vikten av att prövningsmyndigheterna ställer höga krav på kvaliteten i miljöutredningar. Genom att upphäva tillståndet på grund av bristande underlag kring påverkan på skyddade arter och Natura 2000-områden kan domen tolkas som en uppmaning till länsstyrelser och andra tillsynsmyndigheter att tillämpa försiktighetsprincipen striktare och kräva mer omfattande analyser redan i det inledande skedet av tillståndsprocessen.
Mark och miljödomstolen konstaterar att de vetenskapliga underlag som presenterats kring bullerpåverkan på tumlare är otillräckliga och spretiga. Det saknas övertygande bevis för att vindparken kan byggas och drivas utan att orsaka skada på de livsmiljöer som Natura 2000-skyddet avser att bevara. Specifikt nämns risken för påverkan på tumlare och stora sjöfågelpopulationer.
Domslutet lyfter även bristen på en noggrann redovisning av undervattenskabelns dragning och påverkan på havsmiljöerna. Därtill kritiseras bolaget för att inte ha inkluderat Natura 2000-områdena Stora och Lilla Karlsö i ansökan – trots att betydande påverkan på dessa inte kan uteslutas.
Domstolen markerar tydligt att generaliserade och bristfälliga studier inte räcker för att uppfylla miljöbalkens krav. För andra aktörer innebär det att utredningar måste vara väl underbyggda, specifika och ta hänsyn till osäkerhetsfaktorer. Särskilt gäller detta projekt i närheten av skyddade naturområden.
Domslutet om Vindparken Aurora utgör ett viktigt prejudikat. Domen kan komma att bli vägledande för framtida både havs- och landbaserade vindkraftsprojekt, inte bara i Sverige utan även inom hela EU. Den sätter ribban högt för vad som krävs av miljöutredningar i tillståndsprocesser. Miljöprövningen kan inte vara en formsak utan kräver robusta underlag, ett ekosystemperspektiv och en rättssäker process.
Det var Gotlands Ornitologiska Förening, Naturskyddsföreningen Gotland och Motvind Sverige som gemensamt överklagade Länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen. Domstolen gick på dessa organisationers linje. Engagemanget från de ideella aktörerna visar vilken betydelse civilsamhället kan ha i miljöprövningsprocesser.