fbpx

,

Pressmeddelande – Motvind Sverige förenar motståndet mot industriell vindkraft 

Riksföreningen Motvind Sverige förenar motståndet mot industriell vindkraft 

Motvind Sverige har de senaste åren seglat upp som en stark försvarare av svensk landsbygd till stöd för de som får sin livsmiljö och ekonomi ödelagd på grund av regeringens industriella vindkraftsutbyggnad. 

Från att ha varit ett debattforum på sociala medier tar nu Motvind Sverige ett nytt kliv och organiserar motståndet på riksnivå mot den industriella vindkraftsindustrin genom att bilda en förening med egen IT-plattform www.motvindsverige.org

Syftet är att öka kunskapen om de många negativa effekterna som den industriella vindkraftsutbyggnaden har på klimatet, naturen och på alla levande organismer likväl som förstörd ekonomi och livsmiljö för drabbade människor och näringsidkare.

– Vi vill, i samverkan med hela Sverige, förena och hjälpa människor i rättsprocesser så att de drabbade kan få upprättelse och ersättning för de skador som den massiva industriella vindkraften förorsakar, säger Torbjörn Sjödin, ordförande, och en av initiativtagarna.

Sverige hade 4835 st land- och havsbaserade vindkraftsturbiner 31/12 2021. Dessa har av regeringen tillåtits byggas utan konsekvensanalys av de negativa effekterna för miljön och elförsörjningen. Resultaten av de problem vindkraftsindustrin förorsakat börjar nu bli tydliga i form av skövlad natur och enorma ekonomiska kostnader för svenska hushåll och företag. 

– På det större planet har vi på grund av utbyggnaden fått ett energisystem som är på randen till kollaps och som drivit upp kostnaderna för svenska elkonsumenter och svenska företag. Dessutom måste reservenergi i form av gas, oljekraftverk och import användas för att balansera nätet och det innebär att Sverige på sista raden i denna massiva utbyggnad ökar koldioxidutsläppen. Vi har gått från ett ett närmast fossilfritt energisystem till logaritmiskt ökad gruvbrytning av råmaterial, miljöförstörelse och inhumana arbeten sett i hela kedjan från vaggan till graven, säger Torbjörn Sjödin. 

Om föreningen

Motvind Sverige är en ideell och politiskt oberoende riksförening som förenar vindkraftsdrabbade och värnar människors livsmiljö och ekonomi samt svensk landsbygd. Verksamheten finansieras med gåvor och medlemskap. Motvind Sverige kräver stopp för det industriella vindkraftsexperimentet med en grundlig revision samt kräver ersättning till drabbade invånare för skador och förluster. 

– Vi ser en orättvisa där de resurssvaga drabbas av en historisk massförstörelse av svensk natur medan regeringen matar den industri som just nu ödelägger Sverige på flera plan, säger Torbjörn Sjödin. 

För mer information kontakta:
Torbjörn Sjödin, ordförande telefon 0730-36 24 09
Madeleine Staaf Kura, koordinator, telefon 0722-48 37 51
Torbjörn Sjödin, ordförande telefon 0730-36 24 09

Ladda ner pressmeddelandet som pdf »

Läs & dela vårt pressutskick »

Idyllen i byn Piggaboda i Alvesta kommun innan Lyngsåsa Vindkraftspark byggdesByn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun

Idyllen i byn Piggaboda i Alvesta kommun innan Lyngsåsa Vindkraftspark byggdes. Den 8 oktober 2021 var det start för Lyngsåsa vindkraftspark. 22 vindturbiner som är 210 meter höga. Vindparken har redan haft två utländska ägare. ”Det känns fantastiskt, vindkraftverken är jättefina,” sa Anders Ygeman (S) dåvarande energiminister på invigningen där han frotterade sig med det brittiska bolaget Baywa-re som ockuperat och skövlat småländsk mark. Läs fallstudien om Piggaboda här > www.motvindsverige.org/piggaboda-lyngsasa-vindkraftspark

Dela gärna »

Motvind Sverige logo
Search
Arkiv

Senaste artiklarna

Inga fler inlägg att visa

Är du drabbad av vindkraft?

Om du är medlem i vår rikstäckande förening Motvind Sverige är du välkommen att skicka in din historia till oss. Fyll i vår enkät genom knappen nedan, där kan du även bli medlem om du inte redan är det.

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun