Riksföreningen Motvind Sverige är en ideell och politiskt oberoende förening (NGO) som värnar naturen, den biologiska mångfalden, människors livsmiljö, hälsa och ekonomi – vår unika landsbygd!
Vi arbetar för en hållbar utveckling av svensk landsbygd, som ger människor möjlighet att leva i samklang med naturen. Verksamheten finansieras genom gåvor och medlemskap.
Riksföreningen Motvind Sverige kräver stopp för det industriella vindkraftsexperimentet och att en grundlig revision om dess påverkan på den biologiska mångfalden, djurlivet, naturen och människors hälsa genomförs. Motvind Sverige kräver ersättning till de drabbade för de skador som orsakas av den industriella vindkraften.
Foto © Ingemar Thulin, Wången, Västernorrland.
Innehållsförteckning
Ökad kunskap & stöd för drabbade
Riksföreningen Motvind Sverige förenar
motståndet mot industriell vindkraft
Riksföreningen Motvind Sverige värnar om den svenska landsbygden och kämpar för att Sveriges grundlag även skall gälla för den internationella miljardindustrin vindkraft.
Vi stöder de som får sin livsmiljö och ekonomi ödelagd på grund av en vindkraftsindustri. Vi förenar medborgarnas krafter mot den internationella miljard industrin vindkraft. Från att ha varit ett debattforum på sociala medier har föreningen Motvind Sverige sedan start Januari 2022 blivit en viktig röst i energidebatten.
Vi vill i samverkan med hela Sverige, förena och hjälpa människor så att de som drabbas kan få sin röst hörd. Vi är mycket stolta att samarbetet med människor runt om i Sverige, lett till att vi idag har en mycket informativ IT-plattform som är både sök- och delbar www.motvindsverige.org
Föreningens syfte är att öka kunskapen om de många negativa effekterna som den industriella vindkraftsutbyggnaden har på människorna, natur och djur och klimatet. En vindkraftsexploatering får enorma konsekvenser på livsmiljön, hälsa och ekonomin.
Sverige hade 4835 st land- och havsbaserade vindkraftsturbiner 31/12 2021. Dessa har av regeringar tillåtits byggas utan konsekvensanalys av de negativa effekterna för miljön och elförsörjningen. Resultatet av de problem vindkraftsindustrin förorsakat är idag tydligt i form av skövlad natur och enorma ekonomiska konsekvenser för svenska hushåll och företag.
– På det större planet har vi på grund av utbyggnaden fått ett energisystem som är på randen till kollaps och som drivit upp kostnaderna för svenska elkonsumenter och svenska företag. Dessutom måste reservenergi i form av gas, oljekraftverk och import användas för att balansera nätet och det innebär att Sverige på sista raden i denna massiva utbyggnad ökar koldioxidutsläppen. Vi har gått från ett närmast fossilfritt energisystem till logaritmiskt ökad gruvbrytning av råmaterial, miljöförstörelse och inhumana arbeten sett i hela kedjan från vaggan till graven, säger ordförande Torbjörn Sjödin.
Om föreningen
Även om allt med vindkraft bygger på politiska beslut så är Riksföreningen Motvind Sverige en ideell och politiskt oberoende förening som värnar människors hälsa, svensk landsbygd och den unika naturen i Sverige. Vi har inte fått några statliga medel utan verksamheten finansieras enbart med medlemskap och gåvor.
Motvind Sverige vill i samverkan förena enskilda personer, nätverk och bygder samt näringsidkare och företag som ifrågasätter utbyggnaden av industriell vindkraft. Föreningen startades i januari 2022 med syftet att skapa en gemensam stark röst för alla de som drabbas av en vindraftsetableing.
Vindkraftsprojekten planeras med kartor som underlag, från ett skrivbord i storstaden. Under “Fallstudier” publicerar vi berättelser från människors verklighet. De beskriver hur landsbygder och idyller just nu förvandlas till industrilandskap med stor negativ påverkan på livsmiljön för både djur och människor. Vindkraftsindustrin resulterar i stora ekonomiska förluster för drabbade, för svenska företag och för Sveriges elkonsumenter.
Vi är mycket stolta att samarbetet med människor runt om i Sverige som lett till att vi idag har en mycket informativ IT-plattform som är både sök- och delbar: www.motvindsverige.org
Övergripande mål
Riksföreningen Motvind Sverige kräver att Sveriges Regering beslutar om ett stopp för det industriella vindkraftsexperimentet som pågår. En grundlig revision behövs och ersättning till drabbade invånare för skador och ekonomiska förluster fastställas.
Föreningens övergripande mål:
- Att skapa opinion så att problemen med vindkraftsexploateringen belyses.
- Att informera och upplysa politiker och beslutsfattare lokalt, riks och på EU-nivå.
- Att få till ett stopp för all fortsatt industriell vindkraftsutbyggnad tills vi fått en överblick över de faktiska kostnaderna för det svenska samhället.
- Att få regeringen att tillsätta en oberoende kommission som kartlägger händelseförlopp och ansvarsfrågan för de skador som industriell vindkraft i Sverige resulterat i.
De drabbades stöd i grundlagen
Föreningen Motvind Sverige står på de drabbades sida med stöd i grundlagen – Regeringsformen – som säger att “All offentlig makt i Sverige utgår från folket”
Läs mer här » www.riksdagen.se/svensk-forfattningssamling/regeringsform
Politisk strategi utan
konsekvensanalys
Vindkraftsexploateringen i Sverige bygger på politiska beslut om hundra procent förnybart, en politisk skrivbordsprodukt som saknar folklig förankring, där politikerna ser vindkraften som den stora lösningen. Det är en politisk strategi som helt saknar konsekvensanalyser.
Det politiska beslutet har inte stöd hos folket och resultatet är ökade koldioxidutsläpp jämfört med det fossilfria energisystem som Sverige tidigare haft.
Regeringen som tillträdde efter valet 2023 har med “Tidöavtalet” ändrat målet om 100% förnybart och istället är Sveriges nya mål “100% fossilfritt”. Problemen med vindkraft har blivit en fråga om ekonomi. Där vindkraftsbolagen skall stå för alla kostnader, dock fortsätter samma slogan “Vi måste ställa om, vi måste bygga vindkraft”.
Motvind Sverige tydliggör resultatet av den förda politiken där framför allt Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet är ansvariga, men även Vänstern och Alliansen med Kristdemokraterna och Moderaterna har en del i detta energipolitiska fiasko och de skador som förorsakats. Läs mer här »
Kommunalt veto
Allt med vindkraft bygger på politiska beslut som härstammar från EU. På lokal nivå skapar vindkraft stora konflikter. Både över partigränserna, men även inom det enskilda partiet. Flera lokala politiker har valt att gå emot partiledningen. De har satts sig in i den komplexa frågan, lyssnat på den lokala folkviljan och nyttjat det kommunala vetot.
Alla olika partier har nyttjat det kommunala vetot mot en vindkraftetablering i den egna kommunen.
Fler och fler kommuner nyttjar det kommunala vetot. Denna demokratiska rättighet har lett till flera SOU där syftet är att ta fram underlag för att bana väg för fortsatt exploatering av svenska landsbygden. “Vindkraft emot alla argument”
Citat Björn Gillberg: Vindkraften byggs ut i rasande fart i norra Sverige. Det rör sig ofta om utländska investeringar. Resultatet blir ödeläggelse av naturen. De, som får vindkraftparker i närområdet, får sina liv förstörda genom otrevnad och minskade fastighetsvärden. Men nu växer motståndet mot vindkraftkolonialismen på allvar. Kommuner börjar säga nej med hjälp av det kommunala vetot. Regeringens svar är en utredning om möjligheterna att ta bort vetorätten. Miljö- och klimatministern Isabella Lövin har gett miljöpartisten och vindkraftivraren Lise Nordin uppdraget att leda utredningen. Se filmen av Björn Gillberg på YouTube här »
Dokument: Advokat Hans Kindstrand ”Kommunernas ansvar vid tillstyrkan av vindkraft. Skydd för äganderätten av näraliggande fastigheter vid en vindkraftsetablering”. Ladda ner dokumentet som pdf här ››
Läs fler artiklar från Advokat Hans Kindstrand på tidningen Advokaten Tidskrift för Sveriges Advokatsamfund »
Fallstudier
Fallstudier presenteras löpande på vår hemsida. På www.motvindsverige.org/fallstudier publicerar vi berättelser från människors verklighet. De beskriver hur landsbygder och idyller just nu förvandlas till industrilandskap med stor negativ påverkan på livsmiljön för både djur och människor. Vindkraftsindustrin resulterar i stora ekonomiska förluster för drabbade, för svenska företag och för Sveriges elkonsumenter.
Nätverk & Föreningar
Gemene man i Sveriges är positiv till vindkraft – fram till den dag när vindindustrin knackar på och vill bli närmaste granne. Det är först när man själv blir drabbad av vindkraftsexploateringen och får sin livsmiljö och ekonomi ödelagd som man tvingas sätta sig in i det komplexa ämnet. Detta är en svår uppgift eftersom allt som har med vindkraft att göra bygger på politiska beslut och vindkraftsindustrin är en miljardindustri med egna lobbyorganisationer och konsulter. Läs mer om de oppositioner i Sverige som organiserat sig för att stoppa vindkraftsplaneringen och rädda sin livsmiljö och ekonomi: Nätverk & Föreningar »
Bli MEDLEM och/eller MÅNADSGIVARE
- tillsammans gör vi skillnad!
I motsats till vindkraftsindustrins aktörer får vi inget ekonomiskt stöd av regeringen, myndigheter eller industrin.
- Vindkraftsindustrin har flera lobbyorganisationer som är skattefinansierade som till exempel Vindkraftcentrum i Hammerdal. De har också branschorganisationen Svensk Vindenergi med i huvudsak utländska vindkraftsbolag som medlemmar.
- Vindkraftsindustrin har stöd av statliga Energimyndigheten som finansieras med skattepengar och som fått direktiv av regeringen att främja storskalig vindkraft i svensk landsbygd.
- Likaså är statliga skattefinansierade Naturvårdsverket ett verktyg för att driva igenom regeringens vindkraftspolitik.
- Även Naturskyddsföreningen är ett problem som säger sig värna naturen men går den industriella vindkraftsindustrins ärenden.
Tillsammans gör vi skillnad – stöd vårt arbete och bli medlem!
- Medlemskap i Föreningen Motvind Sverige kostar 110 kr per år och betalas som löpande abonnemang genom betalningslösningen Stripe. Medlemskapet förnyas därmed automatiskt varje år tills du väljer att avsluta det – du får ett meddelande 7 dagar innan debitering och kan då välja att gå ur föreningen.
BLI MEDLEM och/eller MÅNADSGIVARE HÄR »
- Vill du även skänka valfri summa för att stötta Föreningen Motvind Sverige så är du varmt välkommen att göra det genom Swish 123 383 27 63 eller Bankgiro 5860-4919
Kontaktuppgifter Motvind Sverige:
info@motvindsverige.org
www.motvindsverige.org
Org.nr: 802538-4887
Styrelsen i
Motvind Sverige
Torbjörn Sjödin, ordförande
Eva Ångström, kassör
Sekreterare vakant (Karin Bångman står kvar som sekreterare på 1 år eller tills ny utsetts)
Mats Forsberg, ledamot
Björn Hindrum, suppleant
Hans Fink, revisor med Sven Willén som ersättare
Eiwor Eldståhl, revisorssuppleant
Madeleine Staaf, sammankallande och Maria Vemdal, valberedning
Torbjörn Sjödin, ordförande
Torbjörn är uppväxt i Sydamerika och har sina rötter i Jämtland dit han återvänt som pensionär till skogen och släktgården.
Studier på KTH och SLU gav arbeten i ledande positioner att utveckla företag inom skog och industri i Europa, Nord- och Sydamerika, Afrika och Asien genom Boo-Hjortkvarn, SCA, IKEA gruppen, Swedwood International, Scandiakonsult samt egen konsulting internationellt.
Ett brinnande intresse för naturen gav erfarenheter worldwide inom skogsekologi, social hänsyn och ekonomisk uthållighet; Torbjörn var delegat i skapandet och tillämpningen av Forest Stewardship Council FSC och har arbetat med bland andra WWF globalt, Royal Bird Society UK, Rainforest Alliance USA m.fl, SIPAG Filippinerna, Fair Trade, IFC Världsbanken, Billion Tree Planting, Asia.
Som aktiv partner i företaget Tracy of Sweden är Torbjörn med och utvecklar beröringsfri spårning av varje träds ursprung från stubbe till produkt i syfte att visa att varje stock är legalt avverkad med fokus på tropikerna och Amazonas.
Eva Ångström, kassör
Eva Ångström är stockholmare på fjärde generationen. Eva har mark och hus i Kärrbackstrand, tillsammans med make, barn och barnbarn, som även dom trivs i Nordvärmland. Här har Eva även jagat älg i över 40 år – i vargrevir.
Eva är 74 år och har under åren varit aktiv i flera föreningar i olika roller och sammanhang. Evas yrke före pensionering var i huvudsak kontorschef i Handelsbanken men även som beställare av datautveckling i banken.
Evas intresse för (eller snarare mot) vindkraft fick sin upprinnelse när ett norskt bolag planerade ett antal vindkraftverk på Röknölen norr om Höljes, för leverans av el tillbaka till Norge. Ju mer Eva satte sig in i frågan desto mer förfärad blev hon. Än idag har Eva inte hittat ett enda skäl till vindkraft som väger upp allt det negativa.
Evas resor har under åren gått bland annat till Australien där hon sovit i hängmatta i regnskogen, till indianreservat i Kanada och Alaska där hon filmat Kermode björnar (vita svartbjörnar s k Spirit Bears) på mycket nära håll, kryssat till Vitön på Svalbard och dessutom deltagit i snöskotersafari på Svalbard.
Eva är även delegat i Viltförvaltningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Stockholm, nominerad av Naturvårdsintresset och Eva sponsrar belysningen på en idrottsplats i Wounded Knee, South Dakota, USA.
Mats Forsberg, ledamot
Mats Forsberg växte upp vid havet där vågorna möter klipporna i Bohuslän. Tidigt i livet haft ett starkt naturintresse och miljöengagemang speciellt innanför ornitologi och i havets levande väsen.
Mats fick jobb som ornitologisk fältassistent redan i tonåren i LUVRE projektet i svenska Lappland, där undersökningen av miljögifter var en av inriktningarna. Flera år som stationsansvarig på ringmärkningsplatser för fåglar i Sverige.
Efter sin militära värnplikt som väderbiträde och förberedande studier till sjöbefälsutbildning som sjökadett tjänst till havs, tog tillfälligheterna honom ut på en världsomsegling på de sju haven med fokus på polarområdena, som nu pågått i 40 år, men icke som sjökapten. De sju oceanerna blev en naturlig plats i hans yrkesverksamma liv.
Redan 1982 blev han engagerad som expeditionsguide hos det amerikanska expeditionsfartyget Lindblad Travel ombord det legendariska expeditionsfartyget M/S Lindblad Explorer. Nu efter 40 år har han tillförankrat sig en gedigen erfarenhet som internationell maritim expeditionsledare ombord på ett flertal stora och små expeditions fartyg med huvudsakliga navigations områden som Antarktis, Svalbard, Grönland, Kanadensiska Arktis och 3 säsonger i Sibirien ombord Ryska isbrytare.
Mats flyttade till Nordnorge där den naturliga basen blev staden Tromsö ”porten till Arktis” i 30 år. Svalbard blev det fasta arbetsområdet med deltagelse i etableringen av ett antal expeditionsföretag, och nyckelperson som frilans ”location” manager för BBC, HTV och flera andra internationella film/TV produktioner. Mest prestigefulla engagemanget var filmarbetet i fält för BBC stora dokumentärsatsning på Isbjörn under 5 års tid.
I samarbete med AECO (Association of Arctic Expedition Cruise Operators) tagit del av insamling av den enorma mängd plast på Svalbards stränder, ett gigantiskt hot då denna plast snabbt omvandlas till nanoplast. Mats djupa miljöengagemang är utan tvekan oceanernas fåglar och marina däggdjur. Han har dedikerat sitt liv att förmedla och sprida kunskapen om hoten mot den marina miljön. Medförfattare i 1990 års Handbok WWF – Antarktis i hela mänsklighetens intresse.
Madeleine Staaf Kura, Rådgivare
EU Samarbete Motvind Sverige
Sedan 2014 har Madeleine varit en försvarare av våra mänskliga rättigheter gentemot vindkraftindustrin internationellt. Hon är en av grundarna till Riksföreningen Motvind Sverige och har outtröttligt hjälpt många människor som drabbats av en vindkraftsetablering. Med hennes kunskap, erfarenhet och nätverk är hon en stark och viktig drivkraft i opinionsarbetet gällande vindkraften.
Så här ser hon på erfarenheten av vindkraftsindustrin:
”Det krävs ett stort civilkurage, uthållighet och empati, samt djup kompetens inom juridik, energi, ekonomi, politik, demokrati och mänskliga rättigheter för att belysa vindkraftsindustrins verklighet. Bakom den ”gröna fasaden” avslöjas en skrämmande verklighet av systemfel, hot, maktmissbruk och korruption i miljardklassen. Genom mitt engagemang vill jag även inspirera andra att stå upp mot orättvisor och försvara våra rättigheter, och tillsammans skapa en rättssäker framtid.”
Mer om Madeleine och hennes arbete kan ni läsa på vindkraftsupplysningen.se