Fallstudie om Piggaboda Lyngsåsa Vindkraftspark
22 vindturbiner 210 meter höga togs i drift 2021. Vindparken har redan haft två utländska ägare.
Den 8 oktober 2021 var det start för Lyngsåsa vindkraftspark. 22 vindturbiner som är 210 meter höga. ”Det känns fantastiskt, vindkraftverken är jättefina,” sa Anders Ygeman (S) dåvarande energiminister på invigningen där han frotterade sig med det brittiska bolaget Baywa-re som ockuperat och skövlat småländsk mark. Ygeman fortsatte sedan med osanningar i en intervju med SVT. Två månader efter hans uttalande skenar det svenska elpriset till rekordnivåer och kraftnätet är nära en kollaps. Detta på grund av att Socialdemokraterna beslutat att det ska byggas väderberoende vindkraft. Lyngsåsa är ett lysande exempel på hur det fungerar, både elen och pengarna försvinner till utländska bolag. Kvar är människorna med förlorade fastighetsvärden på sina hem.
Italiensk ägare
Ägare nu är Italienska ERG som köpte anläggningen av brittiska bolaget Baywa r.e, som har ytterligare 13 projekt i Sverige. Bolagen har inga anställda i sina svenska vindkraftsbolag.
Elen som produceras är redan såld till utlandet. Köpare via PPA-kontrakt är Schweiziska företaget SUSI Partners, avtalet tecknades 2019. Både pengar och el försvinner således utomlands. Inte ens tekniken på plats är tillverkad i Sverige utan det är danska Vestas som levererat turbinerna. Energikontoret Sydost AB som ägs av kommuner och regioner har marknadsfört anläggningen inför byggandet med att den ska försörja Alvesta kommun med el. Så blev det inte.
– Utländskt bolag köper och säljer kontrakt och tillstånd och el på rot och förstör naturen och livet för många människor med regeringens goda vilja. Det var under flera år protester från ortsbefolkningen men de förlorade, skriver elkraftingenjören Johnny Steen i ett inlägg på Facebook i samband med invigningen. Samtidigt undrar han varför svenska medier inte vågar granska svindleriet där svensk natur skövlas för utländska intressen.
Vittnesmål
Vittnesmål om hur livet blivit för boende efter det att vindkraften togs i bruk i oktober 2021. Jane Johansson Stroude berättar om hur livet drastiskt försämrats för de boende i Piggaboda efter att vindkraften togs i bruk i oktober 2021:
Piggaboda
”Jag bor i en by som heter Piggaboda, som ligger i Smålands Inland i Alvesta kommun. Jag och min man bedriver ett litet jordbruk, för att hålla landskapet öppet och för att bevara den biologiska mångfalden. Vi hyr även ut en stuga och lägenhet till turister. Vi fick reda på att det planerades byggnation av en vindkraftspark inom vårat närområde. Vi i byn var på ett antal möten med kommunen, där vi uttryckte våra tveksamheter. Men det hjälpte föga! Vi gjorde inte våra röster hörda.
Vi var även på informationsmöte på Hjortsbergagården där vi fick träffa Håkan Wallin som var ansvarig för byggnationen och företaget Baywa Scandinavia. Fotomontaget som de hade gjort stämmer inte med verkligheten. Vindkraftsverken på deras fotomontage syntes knappt. Vi anlitade vår dotter som är fotograf att fotografera hur det verkligen skulle se ut. Fotomontaget skickades därefter till Miljödomstolen i Kalmar. En politiker som fick se vårat fotomontage ställde frågan till Baywa Scandinavia om det var sanningsenligt ? Och fick då till svar att vårat fotomontage inte stämde.
Alvesta kommun tog ingen hänsyn till hur de boende påverkas
Vi har blivit överkörda av Alvesta kommun, de har inte tagit hänsyn till om hur vi som bor här påverkas av att ha vindkraftsparken intill våra bostäder. Det planeras nu för ytterligare 13 vindkraftsverk runt vår by. Vi kan snart inte bor kvar! Livet i Piggaboda är inte detsamma längre sedan vindkraftparken kom på plats. Vi störs av både ljudet från turbinerna som låter som ett flygplan ska starta, svischande ljud, ibland låter det som en stor motorväg.
Tysta sommarkvällar är ett minne blott i den tidigare idyllen i Piggaboda
Vissa dagar hör vi ljudet mera beroende på hur vinden är. Nu har vi inte längre några tysta sommarkvällar, eller nätter. Vi tycker de kör vindkraftverken för fullt på natten. Jag har fått sämre sömnkvalitet, jag vaknar av blinkade pulserade ljus i sovrummet och det eviga flygplansljudet. Jag lider av Meniers sjukdom som är en sjukdom i innerörat, slår lock och brusar i öronen få även yrsel, jag upplever att det har blivit sämre med det eviga ljudet ifrån vindkraftverken. Vad vet man hur man påverkas av infraljudet? Vi måste kämpa för att det inte ska byggas fler vindkraftsverk! Det är inte bra för människan, miljön eller djurlivet.”
Text av Jane Johansson Stroude, Piggaboda
Läs mer »
- Sveriges Radio – Jane i Piggeboda störs av vindkraftverken » (Inslaget har tagits bort från Sveriges Radio)