fbpx

Statens vindkraftsutredning bidde en tummetott

Statens vindkraftsutredning bidde en tummetott

Den 27 april presenterade utredare Ulrika Liljeberg (C) resultatet av SOU 2022:27 & 2022:135 “Stärkta Incitament till kommuner som säger Ja till vindkraft.” Den fick titeln “Värdet av Vinden”. Tyvärr är den ännu ett exempel på hur fel det blir när politiskt tillsatt önsketänkande krockar med verkligheten. Film från pressträffen finns här ›› Klimat- och miljöministern och utredare Ulrika Liljeberg bjuder in till pressträff om stärkta incitament för utbyggd vindkraft

Olönsam vindkraftsindustri som inte klarar bära sina egna kostnader

Mellan raderna förstår man som läsare att utredarna under sitt arbete stött på en olönsam vindkraftsindustri som inte klarar av att bära sina egna kostnader. Det finns helt enkelt ingen ekonomi att betala ut något, varken till drabbade eller till kommuner. Det finns inga pengar att muta folket med. Samma utredare har vid fyra tillfällen varit ute i verkligheten och träffat drabbade och plötsligt inser de omfattningen av de negativa konsekvenserna, av de skador på livsmiljöer och natur som vindkraftsutbyggnaden orsakar.

Någon ska betala för dessa skador – men det finns inga pengar

Vad gör då utredningens ledare Ulrika Liljeberg (C)? Jo, hon vädjar till regeringen att lägga mer skattepengar på ett energislag, läs vindkraft, som fått hela den svenska energiförsörjningen att haverera och som skapat elbrist. Hon vet att hennes förslag strider mot regeringens Tidöavtal som stipulerar att vindkraft ska byggas på konkurrensneutrala villkor. Det kommer innebära att redan olönsam vindkraft blir ännu mer olönsam när de statliga subventionerna försvinner. På detta ska bolagen betala för de skador som de förorsakar. Men som centerpartist kan Ulrika Liljeberg ignorera Tidöavtalet. Nästan uppgivet uppger Ulrika Liljeberg med anledningen av utredningen: “Vi kan inte lämna förslag som löser problemen.”

“Vi kan inte lämna förslag som löser problemen.”

– Ulrika Liljeberg (C)

Vad har utredningen kostat svenska skattebetalare?

Vi inom Riksföreningen Motvind Sverige är mycket tacksamma för att utredarna sett verkligheten, samtidigt som vi undrar hur mycket denna utredning kostat svenska skattebetalare?

Det är också anmärkningsvärt att utredarna fortsätter driva sitt mantra att “vindkraft behövs om vi ska klara vår framtida energiförsörjning”. Så är det inte, och det har nog alla som läst lite om hur energisystem fungerar insett vid det här laget. Sveriges problem är inte elbristen i sig utan att elproduktionen till för stor andel är väderberoende och bara fungerar ibland när det blåser lagom, cirka 20 procent av installerad effekt. Sverige behöver återställa sitt tidigare robusta elsystem med planerbar energiproduktion som till 99 procent var fossilfri och som fungerade alla dygnets timmar och alla dagar på året.

Vi är dock glada över att utredarna, även om det kostat mycket skattepengar, sakta börjat möta verkligheten. Nu ser vi fram emot nästa utredning, “vägen att återställa det svenska energisystemet”. Den utredningen kommer garanterat att slå sönder mantrat om att “vindkraft behövs för vår framtida elförsörjning”. Det vore också lämpligt med en utredning som tar reda på vindkraftens verkliga kostnader, för närmiljön, elsystemet och skattebetalarna.

Ordf. Torbjörn Sjödin
Koordinator Madeleine Staaf Kura
Riksföreningen Motvind Sverige

Artikeln är publicerad i Barometern Debatt ›› Statens vindkraftsutredning bidde en tummetott

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari och utredare Ulrika Liljeberg (C) på pressträff om Statens vindkraftsutredningen "Värdet av vinden".
Omslagsfoto: Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari och utredare Ulrika Liljeberg (C) på pressträff om Statens vindkraftsutredning ”Värdet av vinden”.

Dela gärna »

Motvind Sverige logo
Search
Arkiv

Senaste artiklarna

Inga fler inlägg att visa

Är du drabbad av vindkraft?

Om du är medlem i vår rikstäckande förening Motvind Sverige är du välkommen att skicka in din historia till oss. Fyll i vår enkät genom knappen nedan, där kan du även bli medlem om du inte redan är det.

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun