Fallstudie: Halverat fastighetsvärde efter planer på vindkraft i Styggtjärnsberget, Smedjebackens Kommun i Dalarna
Planerat för 15 vindkraftverk, 230 meter.
Skador
- 1 000 fastigheter drabbade inom en radie av åtta kilometer
- Fallande fastighetsvärden om cirka 300 miljoner kronor
- Jävsituation då en politiker vars familj själv ska ha vindkraft på egen mark suttit med i det kommunala beslutet att godkänna kommunens vindbruksplan. Projektet planeras delvis på deras mark.
- Har varit otydligt om vem som skall exploatera, först Vindkraft Värmland AB sen Eolus. Ingen information har lämnats ut frivilligt.
Ansvariga för besluten i Smedjebacken är Socialdemokraterna som är det styrande partiet.
Projektet bytte namn när en av de stora markägarna i området sa blankt nej till vindkraft
Från början hette vindkraftsprojektet Resmoren, det ligger på gränsen mellan kommunerna Norberg och Smedjebacken. Projektet bytte namn när en av de stora markägarna i området sa blankt nej till vindkraft.
– Karl Hedin sa nej till projektet och sa nej till vindkraft på sin mark. Då han är en stor markägare fick bolaget som då ägde projektet möblera om och de fick ta bort områden, berättar Görel Eldstål Willén som bor i byn Resmoren tillsammans med sin make Sven Willén. Deras hem kommer att hamna en kilometer från industrianläggningen, omringade av sju vindkraftverk, i syd- och sydost läge. Enligt mäklare kommer gården inte att kunna säljas.
Fastigheten är enligt mäklaren numera värdelös efter planerna på vindkraft
Familjens gård var värderad till 1,4 miljoner kronor före planerna för vindkraft, nu är den värdelös enligt mäklare. Banken har lämnat skriftligt besked att fastigheten inte längre duger som säkerhet för belåning. Banken har även meddelat att de äger rätten att när som helst säga upp hypotekslånen och man blir tvungen att ansöka om blancolån med ytterligare fördyringar – fördyringar som redan delvis skett med ca 4 000 i månaden enbart med PLANERNA att etablera vindkraft.
Frågetecknen är många och de drabbade har inte fått någon information
– Vi fick reda på det av en slump när projektet presenterade planen i vår grannkommun. När vi vill ha information så säger de ansvariga att man inte går ut med information till allmänheten i ett så här tidigt skede, säger Görel Eldstål Willén.
– Detta trots att alla arrendeavtal med markägare är underskrivna. Att arrendeavtalen är undertecknade var en del av hur vi fick reda på det. En granne till oss fick ett intrångsavtal mailat till sig. De som äger hälften av marken där industrin ska byggas är goda vänner till oss, eller snarare var goda vänner till oss. De har inte sagt ett ord om detta. När dessa människor nu önskar tjäna pengar på vår bekostnad så ser vi inte hur man skall kunna fortsätta att vara vänner. Vindkraft splittrar bygden.
Görel Eldstål Willén berättar också att en av markägarna sitter i Smedjebackens kommunfullmäktige. Han har alltså via politiken beslutat att det ska tillåtas bli vindkraft på sin egen familjs mark, detta utan att anmäla jäv.
– Det skulle vara ett samråd i höstas men det ställdes in. Kommunen säger att de inte vet något och hänvisar till länsstyrelsen. Men på länsstyrelsen finns det inte ett spår av en ansökan, vi har inte kunnat få ut något och kommun och myndigheterna tiger, säger Görel Eldstål Willén.
Fastighetsvärdet har halverats och huset är inte längre belåningsbart
– Vi köpte gården för 12 år sedan för 905 000 kronor. Vi har renoverat och gjort ett nytt värmesystem och fick en ny värdering på 1,4 miljoner kronor för gården. Men det var innan planerna för vindkraften blev kända. Nu i höstas när vi gjorde en ny värdering har värdet halverats till 700 000 kronor. Jag har värderingsintyget och det står tydligt att det är vindkraften som halverat värdet på vår fastighet.
Men värre är att det senare kom ett skriftligt utlåtande från banken som visar att deras hus överhuvudtaget inte är belåningsbart, inte ens till det halverade värdet.
– Det går inte att tolka utlåtandet annat än att det inte längre går att använda vår fastighet som säkerhet för lån på grund av planen för vindkraften.
För familjen har därmed flera års amorteringar gått upp i rök och istället för att ha en belåning på 60 procent har de nu ett lån som vida överstiger värdet på fastigheten.
Sju vindkraftverk inom en kilometer runt gården
– Inom åtta kilometer, från industriområdet, finns tusen fastigheter som kommer att påverkas negativt. Enligt forskning kommer alla dessa hus att få sänkta fastighetsvärden.
– I vår by är det fem hushåll som drabbas och det är ingen här som vill ha denna industri. Vi har en pensionerad läkare som inser hur skadligt detta är för hälsan.
Det finns en familj i området som nyligen köpt ett hus och renoverat detta, men det var först efteråt som familjen fick reda på att det fanns planer för vindkraft intill fastigheten. Mäklaren informerade inte, trots att denne blivit upplyst.
– Vi sliter just nu med näbbar och klor mot den här industrin som ödelägger landsbygden – vem ska kunna bo här? Vi mår alla mycket dåligt av den stress som detta skapar.
1 000 fastigheter är drabbade med sjunkande fastighetsvärden i storleksordningen 300 miljoner kronor
1 000 fastigheter är drabbade, med sjunkande fastighetsvärden i storleksordningen 300 miljoner kronor. Detta ska givetvis också tas med i vindkraftsindustrins kalkyl och betalas av aktören som bygger vindkraftverken i området.
– Det är stora pengar som ska ersätta de förluster som blir av vindkraftsindustrin. Här räknar aktören med att få 1,5 miljoner kronor per år för elen från verken. Jag förstår inte hur denna kalkyl ska gå ihop om man tar med de verkliga kostnaderna för industrin. Som till exempel fallande fastighetsvärden för flera hundra miljoner kronor för våra bostäder. Det som styr dessa etableringar är fladdermössen och pengar, därför måste hela kostnaden in i kalkylen och fastigheter lösas ut. Även de berörda som får hela sin ekonomi raserad, där husen blir osäljbara, de måste få ersättning så att de går skadeslösa ur detta.
Ny vindbruksplan ute på remiss
Just nu har Smedjebacken ett förslag på en ny vindbruksplan som är ute på remiss. I den planen som tagits fram av politiker och tjänstemän är området runt familjen Willéns gård vitmarkerat.
– Det råder en stor okunnighet inom kommunen. De tror att de inte kan använda sitt veto. De säger rätt ut att de litar på prospektörerna, att prospektörerna vet vad de gör och jobbar för allas väl. Ett vindkraftsbolag är först och främst ett vinstdrivande bolag. Dessutom är det en klockren partsinlaga och behöver bedömas därefter. Utan tjänstemännen och politikerna tror att det är länsstyrelsen som bestämmer över kommunens markanvändning. De skyller på länsstyrelsen. När de i själva verket kan använda vetot när som helst, rödmarkera kommunen och då behöver de inte lägga pengar på en vindbruksplan, säger Görel Eldstål Willén.
Läs mer:
Nej till Vindkraft i Smedjebacken ›› www.vindkraftsmedjebacken.se/oversikt/styggtjarnsberget
Gå med i Facebookgruppen Nej till Vindkraft i Smedjebacken