fbpx

Köpingsborna avslutar Socialdemokraternas 90-åriga styre

Köpingsborna mot storskalig vindkraft blir politiska och avslutar Socialdemokraternas 90-åriga styre

De styrande partierna i Köping har haft för vana att lägga ner ärenden gällande vindkraftsetsableringar. Man har inte använt det kommunala vetot för att avstyrka, inte heller pekat ut områden som olämpliga för industrietableringar. På så vis har nya vindkraftsprojektörer återigen haft möjlighet att för kommunen kunna presentera de planer de haft för natur och landsbygd.

Engagerade invånare gav sig in i den lokala politiken

Flera olika projekt har avlöst varandra under åtta års tid. Detta fick de engagerade invånarna att ta motståndet till en ny nivå när man gav sig in i den lokala politiken under vintern och våren 2022. Några ur denna skara anslöt sig till flera av de redan etablerade partier som vi känt lyssnat på vårt budskap och värnar om våra livsmiljöer. 

Ett tiotal personer bestämmer sig för att gå igenom den komplicerade processen med att starta ett helt nytt politiskt parti. Med den skyddsvärda orkidén Knäroten som partisymbol och Vanligt Folk (VF) som partinamn går man ut i valkampanj. Med ett absolut minimum av material och reklam når budskapet ändå ut till kommunens invånare: 

Här ska vi leva och utveckla samhället helt utan maskiner i groteskt format. Kommunens kvarvarande natur innehållandes skogar, sjöar, våtmarker bäckar ska skyddas från tung industrialisering. De viktiga markerna som kan upprätthålla något som liknar ekosystem ska bevaras.  

Vanligt Folk (VF)

Vanligt Folk (VF) vågmästare mellan två möjliga block

I höstens val samlar partiet Vanligt Folk 2 av 49 mandat. Ett inträde på den politiska arenan och en liten start tror man – tills det blir uppenbart att Vanligt Folk är vågmästare mellan två möjliga block. Socialdemokraterna håller inte längre sin 90-åriga position i Kommunen trots stöd av V och C. Vanligt Folk sitter nu och förhandlar för fullt med M, KD, L och SD och man enas kring en lista med punkter som ska utgöra den gemensamma politiken under kommande mandatperiod. 

En kommun helt fri från storskalig vindkraft

En av de första punkterna är att upprätta en kommun helt fri från storskalig vindkraft. Endast sju månader efter att det nya lokala partiet bildats spelar man nu en helt avgörande roll i Köpings politik.

Tack till det kommunalråd som i vintras ansåg att det var krångligt att diskutera med en samling invånare som drev en sakfråga. I stället föreslogs att de engagerade invånarna gick med i ett politiskt parti och arbetade fram beslut enligt den demokratiska turordningen. Exakt detta gjorde invånarna i Köping. Resultatet ser vi nu.

Läs mer:

Omslagsfoto: Vanligt Folk, Köping www.vanligtfolkkoping.com/partiet

Dela gärna »

Motvind Sverige logo
Arkiv

Senaste artiklarna

Inga fler inlägg att visa

Är du drabbad av vindkraft?

Om du är medlem i vår rikstäckande förening Motvind Sverige är du välkommen att skicka in din historia till oss. Fyll i vår enkät genom knappen nedan, där kan du även bli medlem om du inte redan är det.

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun