fbpx

Ljudinspelning – Dagens ETC’s medgrundare och “grävreporter” Eigil Söderin ringer Motvind Sverige

Ljudinspelning – Dagens ETC’s medgrundare och “grävreporter” Eigil Söderin ringer Madeleine Staaf Kura på Riksföreningen Motvind Sverige

Tryck på play och lyssna på samtalet här:

Dagens ETC’s medgrundare och “grävreporter” Eigil Söderin ringer upp Riksföreningen Motvind Sveriges medlemskoordinator Madeleine Staaf Kura den 27 september 2022 och vill göra en intervju angående motståndet mot vindkraft. Under samtalet uppdagas det att Eigil Söderin varken är intresserad av att granska sakfrågan vindkraft eller anledningen till Motvind Sveriges medlemmars motstånd till industriell vindkraft – ett sakligt motstånd som grundar sig i ett stort antal drabbade personer, både vuxna och barn, som fått sina liv förstörda både fysiskt, psykiskt och ekonomiskt på grund av vindkraftindustrins utbyggnad. 

Istället var Eigil Söderins syfte att svärta ner både Madeleine  som person och Riksföreningen Motvind Sverige. Eigil Söderin använde skuldbeläggande och irrelevanta frågor med uppenbar klandrande avsikt. Eigil Söderins agenda var enbart att publicera en “avslöjande” clickbait-artikel med grova rubriker i syfte att ställa vindkraft-engagerade i sämsta möjliga dager. Det framkom under samtalet att Dagens ETC  har kartlagt Madeleine Staaf Kura. De har även kartlagt flera andra vindkraft-engagerade personers privatliv och åsikter, bland andra Motvind Sveriges sakkunniga.

Grova påståenden och felaktigheter i Dagens ETC’s artikel

Eigil Söderins och Dagens ETC’s ”granskning” resulterade sedan i en artikel den 13 oktober 2022 med rubriken: “SD-politiker tar över kampanjer mot vindkraft” vilken innehåller grova felaktigheter om bland annat Riksföreningen Motvind Sverige. Dagens ETC  insinuerar med påståenden om att föreningens medlemmar  bl a mordhotar politiker och trakasserar myndigheter.  

Riksföreningen Motvind Sverige tar starkt avstånd från de metoder tidningen Dagens ETC använder. Det är även metoder som strider mot de pressetiska reglerna. Vi upplever Dagens ETC:s kartläggning av enskilda medlemmars åsikter för att dra egna felaktiga slutsatser som mycket obehagligt och något som förknippas med diktaturer. 

Riksföreningen Motvind Sverige ser mycket allvarligt på händelsen som är ännu ett i raden av exempel på hur journalister både negligerar och även försöker tysta det växande motståndet mot vindkraft. Därmed tystas de som drabbats både fysiskt, psykiskt och ekonomiskt av vindkraftsindustrin. Riksföreningen Motvind Sverige har därför gjort en skrivelse, läs den här “Genmäle för publicering av ETC:s artikel den 13 oktober 2022”

//Motvind Sverige

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun
Omslagsbild: Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun med 22 vindturbiner som är 210 meter höga togs i drift 2021. Vindparken har redan haft två utländska ägare. ”Det känns fantastiskt, vindkraftverken är jättefina,” sa Anders Ygeman (S) dåvarande energiminister på invigningen där han frotterade sig med det brittiska bolaget Baywa-re som ockuperat och skövlat småländsk mark. Ygeman fortsatte sedan med osanningar i en intervju med SVT. Två månader efter hans uttalande skenar det svenska elpriset till rekordnivåer och kraftnätet är nära en kollaps. Detta på grund av att Socialdemokraterna beslutat att det ska byggas väderberoende vindkraft. Lyngsåsa är ett lysande exempel på hur det fungerar, både elen och pengarna försvinner till utländska bolag. Kvar är människorna med förlorade fastighetsvärden på sina hem. Läs fallstudien om Piggaboda här ››

Läs mer:

• Läs vår tidigare artikel 9 oktober 2022 om ETC ›› Vänsterorienterade Dagens ETC kartlägger åsikter hos enskilda medlemmar

• Läs om de som drabbats av vindkraftsindustrin ›› Fallstudier

• Läs om våra sakkunnigas information om vindkraftsindustrin ›› Sakkunniga

Dela gärna »

Motvind Sverige logo
Search
Arkiv

Senaste artiklarna

Inga fler inlägg att visa

Är du drabbad av vindkraft?

Om du är medlem i vår rikstäckande förening Motvind Sverige är du välkommen att skicka in din historia till oss. Fyll i vår enkät genom knappen nedan, där kan du även bli medlem om du inte redan är det.

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun