fbpx

Missvisande kartor i samrådsunderlaget gällande vindkraftsutbyggnad utmed Jungfrukusten

Missvisande kartor i samrådsunderlaget gällande vindkraftsutbyggnad utmed Jungfrukusten

Text från “Nej till KUSTNÄRA Vindkraft Gävle – Söderhamn – Hudik”

Mark- och miljödomstolen (MMD) ger Svea Vind Offshore och Utposten 2 avslag p g a felaktigt samråd. WPD Offshore – STOAB (not: eller dess uppköpare) måste även de få avslag då man misskött samrådet kring Storgrundet grovt. I samrådsunderlaget har nämligen 8 av 15 kartor missvisande skalstockar. Inga myndigheter fick korrigerade kartor utan endast de välorienterade människor i skärgården som upptäckt felen – d v s de som inte behövde ha några korrigerade kartor då de själva uppmärksammat de grova felen. 

Felaktiga kartor

De felaktiga kartorna i samrådsunderlaget visar att Storgrundet ligger ca 23 km från ön Storjungfrun – att jämföra med det sanningsenliga 4 km.

Därmed gick vilseledande information ut till hela myndighets-Sverige och det utan att WPD/STOAB vare sig sände ut några korrigerande påminnelser om felen i samrådsunderlaget eller skrev på deras hemsida om att det var fel i samrådsunderlaget. VD Olle Hedberg WPD/STOAB vägrade att nämna på hemsidan att det var fel i samrådsunderlaget. Fast han uppmanades av fritidsboende i Söderhamns skärgård att det självklart måste stå vad som blivit fel. Endast länk till kartor med uppdaterade/korrigerade skalstockar tillhandahölls på hemsidan. Olle Hedberg tyckte det räckte… Alltså inte ett ord tyckte Olle det skulle stå om att skälet till korrigeringen var att det var fel i samrådsunderlaget. 

Ett totalt oseriöst mörkande av WPD’s sina egna brister. 

Exempel: Skärmdump från sid 13 i samrådsunderlaget som exempel på fel skalstock och därmed missvisande karta. LÄNK TILL SAMRÅDSUNDERLAG HÄR: https://www.wpd.se/wp-content/uploads/2020/09/Vindkraftpark-Storgrundet-Samr%C3%A5dsunderlag.pdf 

Dessutom tillhandahöll WPD/STOAB samma bildmontage i två väderstreck från Vallvik, vilket de ändrade – när de påmints av fritidsboende i Söderhamns skärgård om felen. Bildmontagen i fråga visades via en extern länk i samrådsunderlaget – som f ö inte funkar alls nu (sid 42).

WPD/STOAB drog sig inte heller för att i sin ansökan till MMD låta påskina att det var de själva som upptäckt de felaktiga skalstockarna och missvisande kartorna – fast det var en privatperson som upptäckt det och uppmärksammat WPD /STOAB om bristerna. Hen  har t o m tack-mejl från Karoline Neumann , tidigare anställd på WPD/STOAB,  där hon speciellt tackar hen och bekräftar att det var denne som uppmärksammade bolaget om felen i samrådsunderlaget. 

Till MMD nämner f ö inte WPD/STOAB överhuvudtaget att man i samrådsunderlaget länkat till samma bildmontage i två olika väderstreck från Vallvik.

Till MMD stoltserar också WPD/STOAB med att de minsann direkt sände ut korrigerade kartor till de i allmänheten, som också likt bolaget (not; dvs bolagets bluff inför MMD) – upptäckt de felaktiga skalstockarna. 

Vansinniga sätt att sätta sig i bättre dager

Det är bara att hoppas MMD genomskådar WPD/STOAB:s vansinniga sätt att sätta sig i bättre dager – genom att hänvisa till att de skickat korrigerade kartor till de som redan visste kartorna var fel – och struntat i alla de som inte uppmärksammat de felaktiga kartorna. 

Det är inte konstigt att förtroendet i Söderhamn för bolaget WPD/STOAB och dess VD Olle Hedberg är i botten  – och att det blev ett förkrossande NEJ i folkomröstningen om att vilja se WPD/STOAB bygga på Storgrundet. 

Texten är tidigare publicerad i Facebookgruppen “Nej till KUSTNÄRA Vindkraft Gävle – Söderhamn – Hudik” 

Läs våra övriga artiklar om Jungfrukusten, Storgrundet och Söderhamn.

Vindkraftpark Storgrundet Samrådsunderlag projektbeskrivning.
Omslagsbild: Vy från Enskär mot Storjungfrun. Foto © Göran Gabrielsson.
Vy från Enskär mot Storjungfrun. Foto © Göran Gabrielsson.

Dela gärna »

Motvind Sverige logo
Arkiv

Senaste artiklarna

Inga fler inlägg att visa

Är du drabbad av vindkraft?

Om du är medlem i vår rikstäckande förening Motvind Sverige är du välkommen att skicka in din historia till oss. Fyll i vår enkät genom knappen nedan, där kan du även bli medlem om du inte redan är det.

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun