fbpx

NEJ till mer vindkraft i vackra Västervik

Nej till mer vindkraft i vackra Västervik

Text av Laila och Leif Johansson, Bjurvik i Västervik

Jag heter Laila Johansson och bor i Bjurvik i Västerviks kommun, 1 km norr om Mörtfors, med min make Leif, i vårt nybyggda timmerhus sedan 2012. Vi flyttade hit för att komma nära naturen och hitta lugnet. Vi gjorde det vi drömt om i många år och byggde själva vårt hus på en tomt vi fick stycka av och köpa från Bjurviks Gårds ägare. Vår målsättning har varit sedan dess att leva våra liv framöver på denna plats, men sedan 2014 har ett svart ”orosmoln” legat över oss på grund av att vi fick vetskap om en planerad vindkraftspark i Tribbhult

Ingen information till kommuninvånare på flera år

Informationen om en planerad vindkraftspark i Tribbhult skulle hållas någon vecka senare, men vi hade då ingen möjlighet att närvara vid den tidpunkten. Efter det upplevde vi att det blev väldigt tyst. Ingen mer information har nått ut till oss kommuninvånare på flera år!

Under våren 2021 börjar vi förstå att det ”börjar hända saker” igen. Vi uppmärksammades på sociala medier att det var ett möte i Ankarsrum om vindkraftsplaner i Västerviks kommun, Lervik. Vi åkte dit för att lyssna och stödja de som eventuellt blir drabbade av den parken. Representanter för vindkraftsbolaget Eurowind fanns på plats för att informera oss alla. 

“Vi upplevde ett massivt motstånd mot vindkraft av mötesdeltagarna!”

Vi flyttade hit till Bjurvik på grund av att jag blev mer och mer störd av en industri som växte i samhället där vi bodde innan. Det var buller och infraljud som gjorde att jag mådde sämre och sämre. Med anledning av detta inser jag ju nu att om vindkraftsparken i Tribbhult blir realitet då kommer jag inte att kunna bo kvar här heller! Vårt livsverk och vårt drömhus förlorar mycket av sitt fastighetsvärde! 

“Vem ersätter oss för vårt livsverk?”

Vem ersätter oss för vårt livsverk? Vi har tagit in så mycket information och forskning de senaste månaderna och förstår att vindkraftsindustrin har falsk marknadsföring. Politiker och förespråkare saknar kunskaper till att fatta dessa beslut! Man kör fullständigt ”över” landsortsbefolkningen! Många beslut tas i det fördolda känns det som! 

Kommunalrådet Dan Nilsson (S) i Svt Småland: ”Hade aldrig en bra diskussion med kommuninvånarna”

Vindkraft kommer att leda till total katastrof för vårt lands människor, djur och natur…till ingen nytta. 4 200 st vindkraftverk ger mellan 2-3,5 % av vår förbrukning av elenergi!

Text av Laila och Leif Johansson, Bjurvik i Västervik 

Läs mer i Facebookgruppen ”Nej till mer vindkraft i vackra Västervik”

Nej till mer vindkraft i vackra Västervik
Omslagsfoto: Nej till mer vindkraft i vackra Västervik. Foto © Laila och Leif Johansson,
Bjurvik i Västervik.

Dela gärna »

Motvind Sverige logo
Arkiv

Senaste artiklarna

Inga fler inlägg att visa

Är du drabbad av vindkraft?

Om du är medlem i vår rikstäckande förening Motvind Sverige är du välkommen att skicka in din historia till oss. Fyll i vår enkät genom knappen nedan, där kan du även bli medlem om du inte redan är det.

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun