fbpx

NEJ till vindkraft i Söderhamns skärgård vid folkomröstning

NEJ till vindkraft i Söderhamns vackra skärgård vid folkomröstning

Text av Ingrid Nyström, Söderhamn

När demokratin fick ha sin gång så blev resultatet tydligt. Rungande NEJ till vindkraftsindustrier i Söderhamns vackra skärgård. Det är så vackert att beskåda demokratins sanna makt. Folkstyrelsen – att politiska beslut ska spegla folkets vilja – är en grundidé som vi aldrig får rucka på och ska försvara när enskilda och grupperingar väljer motsäga sig demokratins grundprincip. Demokrati är folkets stat, av folket, för folket. Motsatsen är diktatur, när ett enda parti eller en enda person bestämmer. Så otroligt skönt att vi i detta land inte får uppleva vad en diktatur innebär. Det är vad som sker i Ryssland, inte i Söderhamn.

Stort valdeltagande

72 procent deltog i folkomröstningen i Söderhamn. Det är en siffra som överträffar det mesta. Valdeltagande på tidigare folkomröstningar är inte ens i närheten av Söderhamns folkomröstningar. Så visst är det en fråga som engagerar, och visst kände folket att de behövde göra sin röst hörda.

Att folk bemödade sig göra sin röst hörd, trots hemska små valkuvert som tog år och dagar att få in sedlarna i, ledde till att 55% sa NEJ till Storgrundet, och 52% sa NEJ till territorialhavet. Det är demokratins sanna kärna. Folkets röst som ekar i Söderhamns kommuns alla hörn. En majoritet i samtliga valdistrikt. En kraftfull kör med en enig ton, NEJ.

En folkomröstning är rådgivande. En folkomröstning är därmed ett mått som visar om folkets röst betyder något och om vi har en väl fungerande demokrati. För ingen kan motsätta sig en folkvilja så stark och sedan stå för demokratins grundidé.

I denna oroliga tid vi lever i är det vackert att just Söderhamn valde att ta vägen som bygger på grundidén för vårt samhälle. Samtliga partier var överens om att vi ska ha 2 folkomröstningar. Ett gemensamt beslut som har kostat möda och besvär. Framförallt så har en hel del skattemedel finansierat folkomröstningarnas genomförande.

Folket som reste sig och satte ner foten

Jag kommer minnas denna tid som en tid då folket i Söderhamn reste sig från läktaren och satte ner foten. Lite liksom hon journalisten som modigt visade upp en skylt i den ryska nyhetssändningen där hon desperat försökte visa det ryska folket att osanningar sprids. Och jag kommer också minnas denna tid då demokrati klev in och påminde oss om vad vi har för grundidé som gör dig och mig till en kraft.

Vanligt folk duger till att styra sig själva! Folkstyrelsen; att politiska beslut ska spegla folkets vilja. Länge lever demokrati och nej till enskilda och grupperingar som försöker ogiltigförklara majoritetens röst. För när röster tystas och förminskas då är det några som tappat riktning. För säg mig, vad har vi kvar om vi låter demokratins absoluta grundidé skändas av enskilda och grupperingar…

Ingrid Nyström, Söderhamn

Läs mer:

• SVT: Rungande nej till vindkraftparker till havs i Söderhamns folkomröstningar

• Facebook-gruppen ”Nej till Kustnära vindkraft Gävle-Söderhamn-Hudik” – intervju i P4 Gävleborg med Göran Gabrielsson efter folkomröstningen i Söderhamn där invånarna sade NEJ till den planerade Vindkraftsexploateringen, lyssna här ››

Dela gärna »

Motvind Sverige logo
Arkiv

Senaste artiklarna

Inga fler inlägg att visa

Är du drabbad av vindkraft?

Om du är medlem i vår rikstäckande förening Motvind Sverige är du välkommen att skicka in din historia till oss. Fyll i vår enkät genom knappen nedan, där kan du även bli medlem om du inte redan är det.

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun