fbpx

Svensk Vindenergi vilseleder hela svenska folket

Svensk Vindenergi vilseleder hela svenska folket

Daniel Badman är VD på branschorganisationen Svensk Vindenergi och företräder den utländska miljardindustrin vindkraft med dess vinstintressen. I en PR kampanj så förser de landets lokaltidningar med klipp och klistra artiklar som skall upplevas som fristående och unika för varje län.

Felaktig bild av vindkraft

Badman ger med sina märkliga påståenden en helt felaktig bild av vindkraft och uppmanar lokalpolitikerna att tacka ja till vindkraftsexploateringar.  Att med marknadsföring missleda svenska folket och politiker i ett så viktigt ämne som landets elförsörjning är högst oansvarigt. Badman skriver t ex att vindkraft sänker elkostnaden i Skåne med 27,5 öre per kwh och 32 öre per kwh i Norrköping. Nu när priset på el varierar mellan negativa priser och 7 kr/kWh  är nog 27 – 32 öre att betrakta som felräkningspengar.  

Vindkraft vare sig är billig eller sänker elkostnaden

Alla som kan räkna vet att vindkraft vare sig är billig eller sänker elkostnaden. Tvärtom så är vindkraft orsaken till de volatila priser som vi har idag,  de facto orsak till Sveriges energikris. Sveriges elsystem har under många år misshandlats, något som lett till effektbrist, och behövliga marginaler har därmed urholkats för den balans som krävs på sekundnivå.  Enligt Svenskt Näringslivs scenarioanalys kan antalet systemkritiska timmar i framtiden bli över 5 000 timmar per år, d.v.s. på gränsen till blackout mer än varannan dag!

Vi måste återigen bygga baskraft, kärnkraft och värmekraft

Därför måste vi återigen bygga baskraft, kärnkraft och värmekraft så fort det bara går. Gaskraft kommer att bli nödvändig för det korta perspektivet då vi behöver planerbar kraft snabbast möjligt. Det hjälper inte att bygga vindkraft då den kräver ett backupsystem som är minst lika stort som sin egen installerade effekt. Vindkraft är en mycket dålig energikälla vad gäller leveransförmåga, konsekvenser för miljön och för ett stabilt elsystem.

Elsystemet måste ha pålitlig planerbar baskraft, annars fungerar det inte. Det handlar inte vilket kraftslag som Daniel Badman och Svensk Vindenergi AB marknadsför. Det handlar om vad Sverige måste ha för att få en stabil, pålitlig och billig elförsörjning. 

  


Vindkraft och Daniel Badman. Grafik Motvind Sverige. Bakgrundsbilder Svensk Vindenergi www.svenskvindenergi.org
Omslagsfoto: Vindkraft och Daniel Badman. Grafik Motvind Sverige. Bakgrundsbilder Svensk Vindenergi www.svenskvindenergi.org

Dela gärna »

Motvind Sverige logo
Arkiv

Senaste artiklarna

Inga fler inlägg att visa

Är du drabbad av vindkraft?

Om du är medlem i vår rikstäckande förening Motvind Sverige är du välkommen att skicka in din historia till oss. Fyll i vår enkät genom knappen nedan, där kan du även bli medlem om du inte redan är det.

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun