fbpx

Centerns partiledarkandidat har fel – vindkraften kan inte lösa Hybrits elbrist

Centerns partiledarkandidat har fel – vindkraften kan inte lösa Hybrits elbrist

Centerns partiledarkandidat Elisabeth Thand Ringqvist och Gustav Hemming (C) hävdar i Dagens Industri  att  stora statliga satsningarna på fossilfritt stål – Hybritprojektet, ska bli en källa till sammanhållning och stolthet för Sverige. På frågan varifrån all elektricitet till projektet skall komma är de tyvärr lika otydliga som Hybrits andra förespråkare.  

Hybritprojektet riskerar att bli en ny grön bubbla 

Flera forskare, bland annat Professor Magnus Henreksson  och Christian Sandström har varnat för att Hybritprojektet är orealistiskt och riskerar att bli en ny grön bubbla.

Vaga formuleringar om vindkraft till land och till havs räcker inte för att motivera en satsning som kräver 80 TWh vilket är lika mycket som hela Finlands nuvarande elkonsumtion. Det är omkring 75 gånger Volvos elanvändning i Sverige. Varifrån skall den här elektriciteten komma? 

Det är både naivt och ansvarslöst att tro att en sådan massiv expansion av elbehovet kan mötas av vindkraft.

Störningar i elsystemet ökar snabbt med utbyggnaden av icke planerbar kraft

Antalet störningar i elsystemet ökar snabbt med utbyggnaden av icke planerbar kraft. Enligt Svenskt Näringslivs scenarioanalys kan antalet systemkritiska timmar i framtiden bli över 5 000 timmar per år, d.v.s. på gränsen till blackout mer än varannan dag!

Väderberoende vindkraft är icke planerbar och kräver ett backupsystem momentant som är minst lika stort som sin egen installerade effekt. I praktiken innebär detta ofta fossilkraft, inte minst då den avgående regeringen tillsammans med Centerpartiet har avvecklat kärnkraften i förtid utan att det funnits fungerande alternativ. 

Centerns politik har offrat landsbygden

Till skillnad från skribenternas påstående om sammanhållning ser vi hur Centerns politik offrat landsbygden. Samhällen splittras mellan förlorarna och de som tjänar på en vindkraftsbyggnation. Att f d näringsminister Maud Olofsson (c) är vindkraftsindustrins förespråkare och att hennes son blivit vindkraftsmiljonär är ingen hemlighet. 

Centerpolitiker som sitter på dubbla stolar

Vi ser ett mönster av Centerpolitiker som sitter på dubbla stolar. En del arbetar som konsulter åt vindkraftsindustrin, andra agerar som “insiders” vid tillstyrkan av vindkraft. Vi konstaterar att flera organisationer som är styrda av Centerpartiet beviljas stora skattefinansierade bidrag kopplade till ifrågasatt vindkraftsindustri.

Detta är förklaringen till Centerpartiets vurmande för vindkraft och förmodligen en stor orsak till deras katastrofala resultat i senaste valet. Hybritprojektet skulle för Centerrörelsen bli en perfekt förevändning för ytterligare expansion av vindkraften i Norrland.  Notan för miljön, landsbygden och skattebetalarna framstår som helt orimlig.


Elisabeth Thand Ringqvist. Foto © Centerpartiet.
Omslagsfoto: Elisabeth Thand Ringqvist. Foto © Centerpartiet www.centerpartiet.se

Dela gärna »

Motvind Sverige logo
Search
Arkiv

Senaste artiklarna

Inga fler inlägg att visa

Är du drabbad av vindkraft?

Om du är medlem i vår rikstäckande förening Motvind Sverige är du välkommen att skicka in din historia till oss. Fyll i vår enkät genom knappen nedan, där kan du även bli medlem om du inte redan är det.

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun