Politik

Politiska partier och attityder till vindkraft

Svensk Vindpolitik

Den storskaliga vindkraftsutbyggnaden påverkar i första hand natur- och kulturlandskap samt människors livsmiljöer på landsbygden. Natursköna och tysta bygder förändras i grunden när dessa områden omvandlas till storskaliga industriella zoner. Utvecklingen riskerar att begränsa landsbygdens framtida möjligheter till hållbar utveckling.

Vindkraftsfrågan har blivit en viktig symbolfråga i svensk politik. Hur vår framtida energiförsörjning ska se ut avgörs i hög grad av de politiska beslut som fattas, och därför är partiernas ställningstaganden av stor betydelse. Här sammanfattar vi hur de olika partierna förhåller sig till energipolitiken och utbyggnaden av storskalig vindkraft.

Politiska partier och inställning till vindkraft

Storskalig vindkraft har blivit en av landsbygdens största frågor. Natursköna och tysta bygder förändras när områden omvandlas till storskaliga industriområden, vilket riskerar att begränsa landsbygdens möjligheter till hållbar utveckling. Många landskap har redan påverkats negativt av den förda energipolitiken, som ofta upplevs som både kortsiktig och bristfälligt förankrad hos allmänheten.

Flera lokala folkomröstningar, i Sorsele, Malung-Sälen, Söderhamn  och Orsa, visar tydligt att medborgare som satt sig in i frågan säger nej till industriell vindkraft. Trots detta har de folkvalda i kommunerna valt att bortse från resultaten, vilket väcker frågor om demokratins ställning i dessa beslut.

För både företag och hushåll innebär väderberoende energi ökade elpriser och ett ökat beroende av fossilkraft, då vindkraft endast levererar när det blåser lagom.

Politiskt ser vi en tydlig skiljelinje:

  • Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet förespråkar fortsatt storskalig vindkraftsutbyggnad, både på land och till havs.

  • Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna vill utveckla kärnkraften men stödjer också en fortsatt utbyggnad av vindkraft.

  • Sverigedemokraterna, Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige är de partier på nationell nivå som säger nej till storskalig industriell vindkraft.

 

Vindkraftens framtid är därmed en i högsta grad politisk fråga.

Söndagen den 13 september 2026 är det val igen – ta ställning för landsbygdens och Sveriges framtid och välfärd!



Var står partierna i vindkraftsfrågan?

Regeringen tillsammans med Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet vill se en fortsatt kraftig utbyggnad av storskalig vindkraft, både på landsbygden och till havs. En röst på dessa partier innebär en röst på mer industriell vindkraft överallt.

Samtliga oppositionspartier vill se mer kärnkraft. Men Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna vill samtidigt se en fortsatt utbyggnad av storskalig vindkraft. Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling är de enda partier som på nationell nivå säger nej till industriell vindkraft, såväl till havs som till lands.

För svenska landsbygdskommuner var detta den största frågan i valet 2022. Två lokala folkomröstningar har redan före valet genomförts i Sorsele och Malungs kommuner. Där har folket sagt nej till en utbyggnad av storskalig vindkraft. Men folket har blivit överkörda av de styrande politikerna. I Malung är det Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna som kört över folket, i Sorsele är det Centerpartiet och Vänstern som kört över folket.

Demokratin är satt ur spel i denna fråga som avgörs i politiken. Blocket med Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänstern och Centerpartiet har inte lyssnat på folkviljan, dessa partier är emot kärnkraft och positiva till vindkraft.

Tips: Det internationella energibolaget Uniper vill bidra till en allsidig belysning av energipolitiken inför valet den 11 september, och har därför tagit initiativ till intervjuserien Energivalet 2022 med riksdagens energipolitiska talespersoner. Läs mer här » 

(MP)

Miljöpartiet

Miljöpartiet logo

Miljöpartiet vill att fler ska ta del av vindkraftens vinster!

Kommuner, markägare och alla de som bor omkring vindkraftverk ska vara med och dela på avkastningen. Vindkraften ska vara en motor i den lokala välfärden. Vindkraften ska ge resurser för att kommunen kan anställa fler personer i vård och skola och den ska ge närboende mer pengar i plånboken. Därför presenterar vi nu ett helhetspaket för att svenska folket ska kunna ta del av vinsten från vindkraften!

Miljöpartiet vill att även svenska folket ska få möjlighet att var delaktiga i energiomställningen genom att ha solpaneler på sitt eget tak eller äga vindkraft tillsammans med andra. Därför föreslår vi att fler får ta del av vind- och solkraftens vinster och göra sig oberoende av de stora elbolagen.

Miljöpartiet vill att närboende alltid ska få rätten att köpa andelar och bli delägare när det byggs vindkraft där man bor. Danmark har använt det här systemet framgångsrikt i många år. Många vill dra sitt strå till stacken i energiomställningen, äga sin egen el och därmed få makt över elräkningen.

Även kommunen som helhet är en aktiv part vid vindkraftsetableringar och förtjänar därför ett erkännande om den bidrar till grön omställning. Miljöpartiet föreslår att fastighetsskatten ska stanna i den kommun där vindkraften står, istället för att som idag gå rakt ner i finansministerns statskassa. Ju mer vindkraft en kommun bygger desto större ersättning. Blekinges kommuner skulle med vårt förslag årligen få 1 miljon kronor med dagens antal vindkraftverk.

Det har funnits en oro hos markägare och närboende om att priserna går ned på fastigheter. Då tycker vi att det är rimligt att de får ta del av de vinster som samhället får när det produceras ny grön el. Det är en rättviseaspekt som vi nu möter!

Nu är det dags att vi lär av andra länder och ger möjligheter till en folkrörelse där människor får ta makten över sin elräkning och samtidigt tjäna en slant på sitt bidrag till en grön omställning.

mp.se/politik/vindkraft

(V)

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet logo

Elbehovet väntas öka kraftigt då transporternas och industrins klimatomställning sker genom elektrifiering. Samtidigt vill Vänsterpartiet ställa om energisystemet så att energiproduktionen blir helt förnybar.

Vindkraften är den energikälla som är kostnadseffektiv nog och i tillräcklig omfattning kan byggas ut på kort tid. Det är av stor vikt att vindkraften där den byggs ut också förenas med lokal nytta. På så sätt ges vindkraftsutbyggnaden legitimitet och långsiktighet i planeringen. Vi vill lagstifta om en produktionsbaserad ekonomisk ersättning som går till de lokalsamhällen där vindkraft byggs.

Vänsterpartiet ser stor potential i den havsbaserade vindkraften. Vänsterpartiet vill se en ny, systematisk och effektiv modell, som skulle innebära ett slut på marknadskaoset när det gäller utbyggnaden av svensk havsvind. Energimyndigheten bör få i uppdrag att peka ut lämpliga områden för utbyggnad och arrangera auktioner. Företagen får sedan ge bud på den lägsta möjliga subventionen. Regeringen bör utlysa minst 3 GW om året från 2026 till 2035 genom ett sådant auktionsförfarande, samlat 30 GW på tio år. Detta ska ske i kombination med ett stopp för utbyggnaden av elkablar till Europa. För att få kontroll över priserna måste vi ta tillbaka kontrollen över den svenska elmarknaden. Offentliga investeringar i svensk elproduktion riskerar annars att i praktiken bli subventioner till grannländernas bristfälliga insatser.

Ett robust och motståndskraftigt samhälle kräver att det offentliga har kontroll över samhällsviktig verksamhet. Genom ett statligt bolag som tillför eget kapital kan staten säkerställa sin ägarandel i kommande havsvindsprojekt.

Vi vill underlätta ny vindkraft utan att minska kraven på en rättssäker prövning med hänsyn till människors hälsa och miljön. En kommun bör vara skyldig att på begäran ta ställning för eller emot vindkraft på ett visst mark- eller vattenområde.

 

(C)

Centerpartiet

Centerpartiet logo

För att möta ett växande elbehov i Sverige kommer den havs- och landbaserade vindkraften vara central. Vindkraft är det kraftslag som går snabbast att bygga ut i stor skala och därför behöver vindkraften få goda förutsättningar. Sverige har stor potential att öka andelen vindkraft ytterligare.

Centerpartiet vill:

  • Snabba på utbyggnaden av vindkraft, inklusive havsbaserad vindkraft, för att se till att Sverige kan möta det ökande elbehovet.
  • Att fastighetsskatten för industri- och elproducerande fastigheter ska gå tillbaka till regioner och kommuner, och ge närboende som påverkas ersättning.
  • Inför villkorade tillstånd för ny vindkraft från Försvarsmakten.Vindkraft är ett av de viktigaste förnybara energislagen i Sverige 

Vindkraften kommer inom kort producera mer el än kärnkraften i Sverige, och producerar också mest på vintern när elen behövs som bäst.

Vindkraft är ett rent och förnybart energislag som byggts ut i snabb takt. Målet för förnybar el till år 2030 nåddes tio år i förtid, och vindkraftsutbyggnad kan nu ske helt utan ekonomiskt stöd. Prognoser visar att elproduktionen från vindkraft kommer att fördubblas de närmaste fyra åren, med stor potential att exportera stora mängder förnybar energi som också kan göra klimatnytta i våra grannländer.

Ett hinder för utbyggnaden av klimatsmart elproduktion är att många människor, orter och kommuner känner sig som förlorare. De upplever att de bara får nackdelarna av ökad elproduktion, som exempelvis ingrepp i den lokala miljön, men inga direkta fördelar. Det skapar en motvilja mot inte minst utbyggd vindkraft.

För att fler ska kunna bli vinnare på klimatomställningen, och vilja bidra till utbyggnaden av mer elproduktion, krävs fungerande ersättningssystem för markägare, närboende och kommuner. Givet att sådana ersättningssystem finns på plats, skapas också förutsättningar för att förändra, förenkla och snabba på tillståndsprocesserna för utbyggnaden. Inte minst handlar det om att närliggande erbjuds rätt till inlösen till marknadsmässiga villkor, eller ska få ersättning baserad på närhet till vindkraftverket.

Därtill finns det många förändringar som skulle öka den lokala acceptansen genom att minska störningar, som exempelvis smartare varningsljus på vindkraftverk, som bara slås på när flygplan närmar sig. 

Vi vill särskilt se att förutsättningarna för havsbaserad vindkraft stärks. Sverige har mycket gynnsamma förutsättningar för att kunna bygga ut den havsbaserade vindkraften, men den bristande politiska viljan gör att vi hamnar långt under potentialen. Centerpartiet vill att regeringen snarast godkänner de ansökningar som står på kö, samt ser över lagarna som hämmar nya investeringar och skapar osäkerheter för företagen.

Kommuner och regioner ska gynnas ekonomiskt av vindkraft

Vindkraftsetableringar är och ska fortsatt vara till gagn för de som bor i kommunerna. Det är också därför som vi sedan länge förespråkat att regionalisera fastighetsskatten för industri- och elproducerande fastigheter. Detta skulle skapa långsiktiga ekonomiska morötter för kommunen och bidra till den lokala utvecklingen. Vi tycker också det är rimligt att närboende, och inte bara markägare, ska få ersättning för den påverkan som sker vid nybyggnation av vindkraft.

Inför villkorade tillstånd för ny vindkraft från Försvarsmakten

Sverige bör likt Danmark och Storbritannien införa villkorade tillstånd för ny vindkraft från Försvarsmakten, där Försvarsmakten redogör vad som krävs för att godkänna istället för att bara ge sitt godkännande eller nekande. Myndigheter som berörs bör samlas i ett permanent råd, inklusive Försvarsmakten, som löpande ansvarar för att samverka för att snabbt få fram godkännanden.

centerpartiet.se/var-politik/politik-a-o/energi/vindkraft 

(S)

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna logo

Vi vill se en fortsatt utbyggnad av all fossilfri energi. Den förnybara vindkraften har dessutom potential att komma på plats snabbt och leverera el till låga priser.

Vi vill se långsiktiga förutsättningar för energibranschen. Den svenska industrin behöver en god tillgång till el med konkurrenskraftiga priser. Vårt land har unika förutsättningar för förnybar energi. Energi från vind – både till land och havs – har stor potential att byggas ut under lång tid framöver.

Vi socialdemokrater vill se ett land där vi samlas för att utveckla gemensamma lösningar. En stabil och utbyggd energiförsörjning med rimliga priser är viktigt för ett tryggare och starkare samhälle.

Socialdemokraterna vill tillföra ytterligare minst 60 TWh fossilfri kraft till 2030

att Sverige senast år 2045 inte har några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp

ta höjd för en fördubblad elanvändning

ha stabila och konkurrenskraftiga elpriser

skynda på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft.

Vindkraften är viktig för att trygga energiförsörjningen och nå klimatmålen

På vilket sätt vi producerar energi är avgörande för Sveriges förmåga att klara klimatomställningen. När allt fler sektorer ska ställa om produktionen för minskade utsläpp kommer tillgången till el att vara en avgörande faktor. Sverige har goda förutsättningar att klara den omställningen.

Vi har haft historiskt stora elöverskott, stora tillgångar till förnybar energi och en energisektor som ligger i framkant. Vi socialdemokrater vill att Sverige ska fortsätta leda omställningen med målet om nettonollutsläpp år 2045.

Genom en fortsatt utbyggnad av förnybar energi, energieffektivisering, energilagring och ökad flexibilitet i elsystemet ska vi se till att rätt förutsättningar finns på plats för att behålla en trygg elförsörjning.

Kärnkraften är en viktig del av svensk elproduktion och kommer att så vara under lång tid framöver. Vi ser positivt på de initiativ som nu tas för att undersöka potentialen framåt i samtliga energislag.

Vi har föreslagit ett vindkraftspaket i fyra delar:

  • Tidigarelägga kommunernas vetorätt och göra den mer förutsägbar.
  • Stärkta incitament till kommuner och lokalsamhällen för utbyggd vindkraft.
  • Snabba på och effektiviserar regeringens handläggning av havsbaserad vindkraft.
  • Utreda system för hur aktörer ska tilldelas ensamrätt att etablera havsbaserad vindkraft i specifika områden.
  • Underlätta utbyggnaden av vindkraft till havs

Det är viktigt att vi fortsätter att bygga och investera i förnybar energi, som vindkraft, i Sverige. Därför fattade den socialdemokratiska regeringen ett beslut att förenkla utbyggnaden av vindkraft till havs, vilket kan ge kraftigt ökad energiproduktion, särskilt i södra Sverige. Tyvärr har den nya högerregeringen försämrat villkoren för anslutning av nya vindkraftparker. Regeringen har också sagt nej till en stor och viktig vindpark långt ut i havet.

Idag finns ansökningar (alla kommer inte att realiseras) om anslutning hos Svenska Kraftnät som motsvarar över 350 TWh el, bara för södra Sverige Det är mer än dubbelt så mycket som vår årsförbrukning i hela Sverige, 140 TWh.

Genom att göra det lättare att bygga ut havsbaserad vindkraft så bidrar vi till ett elsystem med hög leveranssäkerhet, låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser. Genom att ha pekat ut ett antal havsområden lämpade för havsbaserad vindkraft underlättas även utbyggnaden. I ett första steg har områden som kan ge 20-30 TWh pekats ut. Det motsvarar den sammanlagda elförbrukningen i Skåne, Blekinge, Halland, Kalmars och Kronobergs län.

Den socialdemokratiska regeringen gav också berörda myndigheter i uppdrag att peka ut ännu fler områden för utbyggnad på ytterligare 90 TWh.

Det betyder att Socialdemokraterna har underlättat för en snabbare utbyggnad av totalt 120 TWh – motsvarande elförbrukningen för nästan lika mycket som Sverige förbrukar årligen (ca 140 TWh). Inte minst den havsbaserade vindkraften kommer att vara av största vikt för att trygga vår energiförsörjning och nå våra klimatmål.

socialdemokraterna.se/var-politik/a-till-o/vindkraft

(SD)

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna logo

Svensk flit och kärnkraft byggde Sverige
Det här går inte längre. Tidigare regeringar har använt elmarknaden som en experimentverkstad och det svenska folket har fått betala priset. Elpriserna har slagit alla rekord under den senaste tiden, detta på grund av politiska beslut.

Sverigedemokraterna har under lång tid värnat långsiktighet i energiförsörjningen med stabila, planerbara kraftslag: vattenkraft och kärnkraft. Detta har inte tidigare regeringar gjort utan snarare verkat för motsatsen. Fyra kärnkraftsreaktorer har stängts ned sedan de rödgröna tog plats i regeringen, istället har vindkraften ökat. Problemet är att vindkraften är väderberoende, vilket ger rörlighet i pris och osäkerhet i tillgång. Det fungerar självklart inte att förlita sig på att det ska blåsa dygnet runt. Energitillgång behöver vara tillförlitlig, tillräcklig och konkurrenskraftig. Vi måste ha effektiva system med hög leveranssäkerhet.

En stabil och bra elförsörjning var det som byggde Sverige tillsammans med den svenska fliten. Elpriserna har tidigare varit låga vilket har gjort Sverige till en ledande industrination. Många svenskar arbetar idag i företag som är direkt beroende av ett lågt elpris.

De som drabbas av en dyr elräkning hemma kommer även att se sin försörjning hotad. Industrins expansion kräver stora mängder energi. Näringslivets energibehov måste mötas – det är där jobben skapas, vilket gynnar hela samhället. Ökad elektrifiering, inte minst av fordonsflottan, är också ett behov som berör de allra flesta.

Sverigedemokraterna är inte som alla de andra partierna. Vi varnade tidigt för vad nedlagd kärnkraft skulle innebära. Vi ser saker på ett annat sätt och förstår vad våra beslut kommer att innebära för våra barn och barnbarn. Kärnkraft är ett hållbart och effektivt energislag. Att satsa på detta är att ta verkligt miljöansvar. Ett nytt kärnkraftverk levererar energi under flera decennier. Det är dags att börja bygga dem nu.

Sverigedemokraterna kommer:

  • Sänka skatten på el permanent
  • Bygga ny kärnkraft i Sverige och sätta upp en färdplan för byggandet av SMR-reaktorer
  • Upprätta en svensk forskningsreaktor kring fjärde generationens kärnkraft
  • Höja reseavdraget för dem som är beroende av bilen till jobbet
  • Värna det kommunala vetot vid etablering av vindkraft
  • Stärka konkurrenskraften för fjärr- och kraftvärmen

sd.se/vad-vi-vill/svensk-energi/

(L)

Liberalerna

Liberalerna logo

Vindkraften växer snabbt och är nu en viktig del av vår fossilfria elmix. Den kräver stora ytor och konkurrerar med andra intressen. Mer vindkraft behövs men inte överallt.

Vindkraften har växt fort de senaste åren och ger idag ett betydande tillskott till vår fossilfria elmix. När elbehovet ökar är det vindkraften och kärnkraften som kommer att stå för det mesta av den nya elproduktionen. De konflikter vindkraften skapar måste tas på allvar. Alla blåsiga platser ska inte bebyggas med vindkraft, men en del ska det.

VINDKRAFTEN – EN ETABLERAD OCH VÄXANDE DEL AV ENERGISYSTEMET

Vindkraften har växt kraftigt. Den står på egna ben och byggs konkurrenskraftigt. Det behövs inga subventioner längre. Det är bra. Energislagen ska ha jämförbara spelregler.

Utbyggandet av vindkraften behöver fortsätta. Men att vindkraften kräver stora ytor leder till konflikter. Utbyggnaden måste ske i samförstånd med de människor som påverkas. Det ska finnas en verklig möjlighet att göra sin röst hörd.

Att vindkraften växer betyder att den nu påverkar kraftsystemet mer än tidigare. Det märks genom att elpriset har blivit mer oförutsägbart, vilket skadar ekonomin. För att stabilisera priset – när vindkraftsutbyggnaden fortsätter – behövs det nya elanvändare som hela tiden anpassar sig efter vädret. Det skulle till exempel kunna vara produktion av vätgas som stoppas när det är ont om el.

Väderberoendet och konkurrensen med andra intressen sätter gränser för vindkraftsutbyggnaden. Vindkraften behöver kombineras med andra fossilfria energislag för att vi ska kunna lita på att få el i tillräcklig mängd när och där vi behöver den.

För elektrifieringen måste transmissionsnätet byggas ut för den havsbaserade vindkraften. Var utbyggnaden ska ske behöver avgöras utifrån samhällsekonomiska intressen för att säkerställa störst nytta för elsystemet. Det är viktigt att staten har en god kostnadskontroll och ansvarsfull fiskal politik när man investerar i nätutbyggnaden.’

liberalerna.se/politik/vindkraft

(KD)

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna logo

Vindkraften är en inhemsk förnybar energikälla och fyller en viktig roll i Sveriges energiförsörjning. Nationella riktlinjer bör finnas för hur lokalsamhället ska få del av vinsten vid vindkraftsetablering och hur fastighetsägare ska ersättas. Vi vill värna det kommunala vetot. Vindkraften ska byggas ut där den är välkommen.

https://kristdemokraterna.se/var-politik/politik-a-till-o/vindkraft

Kristdemokraterna vill att Sverige ska bli världens första fossilfria och industrialiserade välfärdsnation. För det krävs fossilfri el till rimliga stabila priser, och att vi bygger ut vårt elsystem på ett konkurrenskraftigt och samhällsekonomiskt effektivt sätt. Sverige behöver ha ett elsystem med en utformning som kan matcha efterfrågan på el till konkurrenskraftiga priser årets alla dagar, oavsett väder och vind. Alla fossilfria energislag behövs.

Kristdemokraterna har i regeringsställning på två år fattat mer än 50 beslut om åtgärder som stärker energiförsörjningen på både kort och lång sikt. Vi räddar kraftproduktion som finns, värnar vår vattenkraft och skapar stabila förutsättningar för befintlig kärnkraft. Vi underlättar tillståndsprocesser för att bygga nät och skapar förutsättningar för kommuner och regioner att underlätta återuppbyggnaden av ett leveranssäkert elsystem som levererar stabila konkurrenskraftiga elpriser. Mer produktion och elnät på rätt ställen med rätt egenskaper behövs och är av högsta prioritet.

https://kristdemokraterna.se/var-politik/politik-a-till-o/el—produktion-och-priser

Klimatfrågan är vår tids största utmaning. Kristdemokraterna har medverkat till EU:s beslut om Fit for 55. För att nå målet krävs en samhällsomställning för att kraftigt reducera vår klimatpåverkan. Kristdemokraterna vill bland annat öka satsningarna på biobränsle, bygga ny kärnkraft, utveckla utsläppshandeln, elektrifiera fordonsflottan, samt utveckla infångning och lagring av koldioxid.

kristdemokraterna.se/var-politik/politik-a-till-o/klimat 

(MED)

Medborgerlig Samling

Medborgerlig Samling logo

Energi

Sverige behöver energi. Elbrist ska inte behöva uppstå i ett modernt samhälle. Energikällor har olika för- och nackdelar. Ingen enskild energikälla kan lösa alla behov som finns. Kloka avvägningar behöver göras mellan aspekter så som ekonomi, hållbarhet och säkerhet. Vi anser att ny, modern kärnkraft kan spela en viktig roll i framtida elförsörjning, samtidigt som småskalig konsumentnära energiproduktion ökar.

Vi anser:

  • Satsa på utveckling av säkrare och mer miljövänlig kärnkraft
  • Bevara våra orörda nationalälvar från utbyggnad
  • Underlätta småskalig konsumentnära elproduktion
  • Behåll befintlig kärnkraft och utveckla ny

Nästa generations kärnkraft, kallad fjärde generationen (Gen IV), är en ny typ av reaktorer som kan drivas på uttjänt kärnbränsle. De ger mindre långlivat avfall och minskar behovet av uranbrytning. Vi vill arbeta för att utveckla denna nya typ av kärnkraft.

I väntan på fjärde generationens kärnkraft är det nya konceptet med små modulära reaktorer (SMR) intressant. Detta gör det möjligt att snabbt och kostnadseffektivt bygga reaktorer på 50-100 MW.

Eftersom landet behöver baskraft måste våra nuvarande kärnkraftverk fortsätta att köras tills de når sin maximala livslängd.

Ingen utbyggnad av vattenkraften

Vattenkraften står för cirka halva landets energiförsörjning. Den behövs för att kunna balansera en varierande efterfrågan och oreglerbara energikällor som vindkraft. Utbyggnad av mer vattenkraft i Sverige skulle dock orsaka allvarliga ingrepp i naturmiljön. Vi vill därför bevara våra orörda nationalälvar från utbyggnad.

Den småskaliga vattenkraften bär idag på vissa platser inte sin miljömässiga kostnad. Vi vill därför införa en årligen ökande miljöavgift på de kraftverk som saknar fiskpassage. Avgiften ska öronmärkas och återföras som subvention för de ägare som väljer att investera i fiskpassage.

Öka den småskaliga konsumentnära elproduktionen

Småskalig konsumentnära elproduktion, t.ex. i form av solceller på byggnader, är en viktig komponent i ett hållbart samhälle. Speciellt i kombination med elbilar, lagring, energistyrningssystem och annan ny och kommande teknik. Genom elproduktion nära konsumenterna uppnår vi minskat beroende av elnät och mindre risk för störningar.

med.se/var-politik/energi/ 

(M)

Moderaterna

Moderaterna logo

Tillgången på ren el är avgörande för Sveriges välfärd

Sveriges ekonomiska framgång och välfärd är starkt beroende av en säker och stabil tillgång på el. En effektiv energipolitik är avgörande för att säkerställa konkurrenskraftiga elpriser och tillgång till el när och var det behövs, samtidigt som utsläppen minskas. Vi behöver en ökad produktion av ren el som stöder tillväxt och en konkurrenskraftig industri.

Historiskt har Sverige haft låga utsläpp från elproduktionen tack vare vatten- och kärnkraft. Nu står Sverige inför nya utmaningar inom energisektorn. Vi ska klara klimatomställningen och uppnå ambitiösa klimatmål, samtidigt som vi upprätthåller ett robust elsystem. 

För att hantera den ökande efterfrågan på ren el – som förväntas dubbleras i takt med elektrifieringen av transporter och industri – vill Moderaterna bevara och utveckla kärnkraften. Kärnkraften är avgörande för en trygg, stabil och utsläppsfri elförsörjning – oberoende av väderförhållanden. Därför har den moderatledda regeringen nu slopat regleringen om hur många reaktorer som får vara i drift samt var dessa ska ligga. Vidare har 400 miljarder avsatts i gröna kreditgarantier för att möjliggöra ny kärnkraft och återuppbygga ett stabilt kraftsystem.

Sverige måste både bibehålla befintlig kärnkraft och investera i nästa generations kärnkraftsteknik, inklusive forskning och utveckling. För att möjliggöra detta har vi ändrat det energipolitiska målet från 100 procent förnybart till 100 procent fossilfritt till 2040. Vi understryker också behovet av att snabba på utbyggnaden av Sveriges elnät genom att förenkla tillståndsprocesserna. Det är även viktigt att stödja en effektiv och rättvis överföring av el mellan olika regioner i landet.

Moderaterna vill och arbetar för att:

Ge kärnkraften rätt politiska, regulatoriska och ekonomiska förutsättningar. Det ska byggas ny kärnkraft i Sverige

Garantera nybyggd kärnkraft rätten till drift och elproduktion under hela sin tekniska livslängd – om staten tvingar fram en nedläggning ska ägaren har rätt till skadestånd

Ta fram ett regelverk för små modulära reaktorer (SMR), som medger typgodkännande

Se över elmarknaden så att planerbara kraftslag som kärn- och vattenkraft får betalt för förmågan att producera el under årets alla timmar

Stoppa omprövningen av vattenkraftens befintliga miljötillstånd och nedmonteringen av befintlig vattenkraft

moderaterna.se/var-politik/energi/

(AfS)

Alternativ för Sverige

Alternativ för Sverige logo

Stoppa vindkraftsutbyggnaden och avveckla befintlig vindkraft

Våra förslag

  • Stoppa all vidare vindkraftsutbyggnad
  • Stäng ned och avveckla befintlig vindkraft
  • Återställ naturlandskapet från avvecklad vindkraft i den mån det är möjligt
  • Värna det kommunala vetot mot vindkraft

I takt med att kärnkraften har avvecklats har tusentals vindkraftverk byggts. Idag finns större vindkraftverk i över 200 av landets 290 kommuner. Vindkraften har dock flera stora nackdelar. Till skillnad från kärnkraften är den väderberoende och det är därför omöjligt att säga när den kommer att producera el. Under vintern, när vi behöver som mest el, producerar vindkraften som minst. Avvecklingen av fullt fungerande kärnkraft kan därför aldrig ersättas av vindkraft, oavsett hur många verk som byggs, eftersom vindkraften bara producerar energi vissa dagar. Detta har lett till att Sverige behöver importera fossil energi från Europa eller köra oljekraftverket i Karlshamn som reserv under de kallaste dagarna. Utöver vindkraftens instabilitet, finns flera andra problem med detta energislag. Irreversibla ingrepp i miljön, minskad biologisk mångfald, negativa hälsoeffekter och en allmän förfulning av vårt unika naturlandskap är några av de allvarligaste effekterna av vindkraftsexpansionen.

Alternativ för Sverige anser att det var fel av Sverige att satsa på storskalig vindkraft. Vindkraften har förstört ovärderliga naturvärden och inneburit att svensk energiproduktion idag inte går att planera, vilket orsakar extrema prisförändringar beroende på väder. Vi anser att alla planer på att fortsätta vindkraftsutbyggnaden måste stoppas omedelbart. Dessutom bör befintliga vindkraftsparker gradvis stängas ned och demonteras, och i den mån det överhuvudtaget är möjligt ska landskapet återställas. Mindre, lokala vindkraftverk som försörjer ett eller flera hus i direkt anslutning till verket har vi inga problem med. Så länge vindkraften byggs ut i Sverige, bör maximal makt till kommunerna ges om att kunna stoppa oönskad produktion. Kommunala folkomröstningar ska alltid hållas, och resultatet respekteras, inför vindkraftsbyggnation. Kommunernas rätt att lägga in veto ska försvaras.

alternativforsverige.se/politik/miljo-och-energi/

 

POLITIK & Vindkraft

Var står de politiska partierna i frågan om vindkraft? Här publicerar vi löpande artiklar relaterade till politik och vindkraft.

Älgko i svensk natur. Foto © Kristian Berggren.
Politik
Motvind Sverige

Intervjuserie Energivalet 2022

Det internationella energibolaget Uniper vill bidra till en allsidig belysning av energipolitiken inför valet den 11 september, och har därför tagit initiativ till intervjuserien Energivalet

Läs mer »