fbpx

Stall Angelica Klockar sätter ner hoven mot börsnoterade vindkraftsbolaget OX2

Stall Angelica Klockar sätter ner hoven mot börsnoterade vindkraftsbolaget OX2

Text av Angelica Klockar och Annika Larsson, Smedjebackens kommun

Det har nu kommit till vår kännedom att OX2 tänker uppföra en vindindustri på Trollungsberget i Smedjebackens kommun, med 30 st verk, varav 5 st i vår närhet, det närmsta verket endast 1 000 m från vår gård. 

Hur tänkte då OX2:s ledningsgrupp med vd Paul Stormoen i spetsen, när de redan på första samrådsmötet kände till Stall Angelica Klockar, som bedriver avels- och tävlingsverksamhet på sin gård? 

Vi skulle vilja se en konsekvensanalys på hur hästar, som har bättre hörsel än vi, påverkas av ljudet men även av ljus och skuggor.

Studie om Wind Turbine Syndrome på hästar visar att föl till hästar i närhet av vindkraft fötts missbildade

  • Det finns en studie från Faculty of Veterinary Medicine of the University of Lisbon, Portugal om Wind Turbine Syndrome på hästar som lever nära vindkraftverk. Studien visar att föl fötts missbildade/defekta. Vem ska stå för dessa kostnader om våra föl drabbas?
  • Hur kommer även vi människor att påverkas av ljud, ljus och skuggor?
  • Enligt Energimyndigheten sträcker sig skuggan på ett verk som är 125 m högt med en rotordiameter på 120 m, vertikalt som i vårt fall, 1 650 m på sommaren och 2 700 m vintertid. Hur långt sträcker sig då skuggan på ett verk som är 295 m? Flera av dessa verk skulle då skugga gården och även vägarna som vi nyttjar för att träna häst på. Hästar är rädda/känsliga för rörliga skuggor och buller.
  • Det blinkande ljus som kommer från verken kommer att lysa rakt in i vårt sovrum från två håll. Vilket ni inte tog med i ert fotomontage som var under all kritik.
  • En bild tog ni med på sista samrådsmötet där ni fotograferat bakom en tuja. Vår tomt är 2 ha, så vi lever inte bakom en tuja. 
  • Flera bilder togs av er fotograf där verken kommer att synas mycket väl, men inga av de bilderna visades upp på samrådsmötet. Fotografen var aldrig intresserad av att ta några bilder från övervåningen där verken kommer att synas väldigt väl. 
  • Ni har inte frågat om tillstånd av oss att publicera bilderna offentligt, eller ens gett oss information om att bilderna skulle publiceras offentligt.
  • Vi köpte den här gården för 23 år sedan för avskildheten och tystnaden och de fina förutsättningarna att träna hästar på. Vi har lagt ner mycket tid och pengar på att rusta och renovera. 

Vem ska stå för kostnaderna?

Vem ska stå för värdeminskningen av gården om vi inte kan bo kvar?

Vem ska stå för kostnaderna när vi inte kan träna hästarna på vägarna på grund av tung trafik?

Vem ska stå för kostnader för förlorade tävlingstillfällen?

Det finns uppgifter om att rotorbladen sprider Mikroplaster, men ännu ingen utredning om det är gjord i Sverige. Hur kan ni garantera att detta inte påverkar vårt grundvatten, och källor på skogen som vi hämtar vatten i vid strömavbrott?

Hur kommer hästarnas beten att påverkas?

Hur kommer vi människor att påverkas av de giftiga mikroplasterna?

Ni säger att ni ännu inte vet vilken väg ni kommer att använda för tung trafik. Vår väg, Jutbovägen, som numera är en samfällighet, går en bit jäms med vår mark. Vår mark kommer INTE stå till förfogande för breddning av vägen.

Sista samrådsmötet som ni nu kallar det var för oss och flera andra inget möte, utan en utställning.

Ni kunde inte svara på våra frågor och det fördes inget protokoll eller några anteckningar från er sida. Vi ogiltigförklarar härmed ert sista samrådsmötet och vi kräver att det görs om.

Text av Angelica Klockar och Annika Larsson, Smedjebackens kommun


Läs mer:

Travtjejen Angelica siktar mot toppen

Samrådsmöten – ett spel för gallerierna då de inte har någon juridisk funktion
Samrådsmöten –  ett spel för gallerierna då det inte har någon juridisk funktion

Dela gärna »

Motvind Sverige logo
Sök
Arkiv

Senaste artiklarna

Inga fler inlägg att visa

Är du drabbad av vindkraft?

Om du är medlem i vår rikstäckande förening Motvind Sverige är du välkommen att skicka in din historia till oss. Fyll i vår enkät genom knappen nedan, där kan du även bli medlem om du inte redan är det.

Byn Piggaboda vid Lyngsåsa Vindkraftspark i Alvesta kommun